ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Πόσες γυναίκες εργάζονται στην ναυτιλία;

Η έρευνα από τον ΙΜΟ και την WISTA International διεξάγεται κάθε τρία χρόνια και αποτελεί ένα παγκόσμιο στιγμιότυπο για το πόσες γυναίκες εργάζονται σε αυτούς τους τομείς και σε ποιες θέσεις

Η έρευνα που ξεκίνησε από χθες Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024  θα δημοσιεύει τα συμπέρασμά της τον Μάιο του 2025.

Ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, απηύθυνε παγκόσμιο κάλεσμα σε κυβερνήσεις, εταιρείες, οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα να συμμετάσχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελάτε μαζί μου στην υπεράσπιση της πολυμορφίας και στην προώθηση ενός χώρου εργασίας χωρίς εμπόδια για όλους, συμπληρώνοντας την έρευνα, η οποία θα επιτρέψει μια πιο στοχευμένη χρήση των πόρων και θα διασφαλίσει ότι είμαστε σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που φέρνει το μέλλον».

Η έρευνα διεξάγεται κάθε τρία χρόνια και αποτελεί ένα παγκόσμιο στιγμιότυπο για το πόσες γυναίκες εργάζονται σε αυτούς τους τομείς και σε ποιες θέσεις. Στόχος είναι η ανάλυση των τάσεων και η υποστήριξη της δημιουργίας προγραμμάτων και πολιτικών για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη ναυτιλία. Η προηγούμενη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2021, ανέδειξε έναν ανδροκρατούμενο τομέα, με τις γυναίκες να αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του συνολικού ναυτικού εργατικού δυναμικού και λιγότερο από το 2% των ναυτικών.

Η πρόεδρος της WISTA International, Έλπη Πετράκη, δήλωσε ότι «αυτή η έρευνα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προσπάθεια συλλογής δεδομένων. Είναι μια στρατηγική κίνηση προς την κατεύθυνση της εξέλιξης του κλάδου».