ΛΙΜΑΝΙΑ

Ενεργειακή Συνδεσιμότητα και Πράσινη Μετάβαση Featured

Κατευθύνσεις και Λύσεις μπροστά σε ραγδαίες Γεωπολιτικές Εξελίξεις

Στον χάρτη των γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων που επηρεάζουν τις παγκόσμιες εμπορικές οδούς και την Ευρώπη, το Southeast Europe Connectivity Forum ΙΙ επιστρέφει για 2η συνεχή χρονιά στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2024, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη. Το φόρουμ συγκεντρώνει ηγετικές προσωπικότητες από τον κλάδο της ενέργειας, των υποδομών και της πράσινης τεχνολογίας και αναμένεται να αναβαθμίσει τη γνώση γύρω από τις προκλήσεις και ευκαιρίες που διαφαίνονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Ενεργειακή Αυτάρκεια και Ασφάλεια: Αναζήτηση των κατάλληλων Λύσεων

Με την Ευρώπη να επιδιώκει ενεργειακή αυτονομία μετά τις διαταραχές που συνδέονται με την κρίση στην Ουκρανία, ο ρόλος της ΝΑ Ευρώπης αναδεικνύεται κρίσιμος για τη σύνδεση αγορών και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Η θεματική ενότητα "Energy Bridge: Connecting Southeast Europe" επικεντρώνεται στις στρατηγικές που προωθούν την περιοχή ως σημαντικό κόμβο για την ενεργειακή διαθεσιμότητα.

 

Η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και η δημιουργία αξιόπιστων ενεργειακών υποδομών αποτελεί βασική προτεραιότητα. Η συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και άλλων χωρών της Μεσογείου, η ανάπτυξη νέων αγωγών φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε υποδομές LNG, βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου. Μεταξύ των ομιλητών φιλοξενούνται κορυφαία στελέχη, όπως: Σωτήριος Μπράβος, Εμπορικός Διευθυντής της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), Ελλάδα Πλοίαρχος Aly Assem Ibrahim, Γενικός Διευθυντής του Ανατολικού Λιμένα Port Said της Οικονομικής Ζώνης του Σουέζ, John Letvin, Οικονομικός Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ, Gregor Weinzettel, Ειδικός σε θέματα φυσικού αερίου, Energy Community Αυστρίας.

 

Πράσινη Μετάβαση και Βιώσιμη Συνδεσιμότητα

Παράλληλα, το φόρουμ θέτει υπό συζήτηση την πράσινη μετάβαση με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στη συνδεσιμότητα ως βασική προϋπόθεση της μετάβασης για τις μεταφορές, την ενέργεια και τις υποδομές. Οι πιέσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η στροφή προς περισσότερο καθαρές μορφές ενέργειας δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

 

Η θεματική ενότητα "ESG, Green Mobility & Sustainable Connectivity" εστιάζει σε καινοτόμες λύσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής, καθώς και στα εργαλεία χρηματοδότησης μέσω προτύπων ESG (Environmental, Social, and Governance). Εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα αναλύσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να υιοθετήσουν πρακτικές που προάγουν τη βιωσιμότητα, χωρίς υπονόμευση της οικονομικής ανάπτυξης.

 

Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται οι: Γιώργος Κρεμλής, Πρέσβης του EPLO στη Βουλγαρία & Διευθυντής του Circular Economy & Climate Institute του EPLO στην Αθήνα, Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του ΕΚΕΤΑ, Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Motor Oil, Ελλάδα, Marina Stefanova, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Σόφιας "Άγιος Κλήμης Οχρίδος", Βουλγαρία.

 

Η Συνδεσιμότητα στο Επίκεντρο

Η συνδεσιμότητα - είτε  των ενεργειακών οδών είτε των εμπορευματικών ροών - αποτελεί το θεμέλιο για τη σταθερότητα και την ευημερία της ΝΑ Ευρώπης. Το φόρουμ προσφέρει εξαιρετική ευκαιρία ανάδειξης των προοπτικών, των απαραίτητων συνεργασιών και των επενδύσεων που εδραιώνουν την περιοχή ως βασικό πυλώνα συνδεσιμότητας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

 

Στο τρέχον διεθνές περιβάλλον, με τις συνεχιζόμενες εντάσεις σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, το Southeast Europe Connectivity Forum II αποτελεί πλατφόρμα διαλόγου για λύσεις ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αναβαθμίσουν τις προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης.

 

Το SECF διοργανώνεται από την Tsomokos Communications με στρατηγικό εταίρο την ΟΛΘ Α.Ε.