ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

ΠΕΝΕΝ: Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ναυτεργατών στο Ε/Γ «Ilida Dolphin»

Το επιβατηγό πλοίο «Ilida Dolphin» παρουσίασε μηχανική βλάβη στις 1 Οκτωβρίου 2024, ενώ βρισκόταν στο λιμάνι των Παξών.

Μετά την εμφάνιση της βλάβης, το πλοίο μεταφέρθηκε και ακινητοποιήθηκε στην περιοχή του Ακτίου από τις 2 Οκτωβρίου 2024. Το περιστατικό δεν περιορίζεται μόνο στη μηχανική βλάβη του πλοίου, αλλά συνοδεύεται και από σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τις εργασιακές συνθήκες του πληρώματος.

Το πλήρωμα του «Ilida Dolphin», που αποτελείται από έξι μέλη, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς παραμένει απλήρωτο για πάνω από 45 ημέρες. Η μη καταβολή των δεδουλευμένων έχει προκαλέσει σημαντική οικονομική ανασφάλεια στα μέλη του πληρώματος.

Παρά την ακινησία του πλοίου και την αδυναμία του να συνεχίσει την κανονική του λειτουργία, οι Ναυτεργάτες παραμένουν ναυτολογημένοι, όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Εάν επιλέξουν να αποχωρήσουν, κινδυνεύουν να χάσουν τα δεδουλευμένα τους, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται η  δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας την τωρινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από καταγγελία της ΠΕΝΕΝ, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο πλοίο από τις αρμόδιες αρχές και κλιμάκιο της ΠΝΟ. Τα αποτελέσματα του ελέγχου περιορίστηκαν στην καταβολή των δεδουλευμένων για τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απολύτως διερεύνηση για τους προηγούμενους ή τους επόμενους μήνες, αφήνοντας την πλειονότητα των δεδουλευμένων οφειλών ανεξόφλητη… 

Το γεγονός ότι ο έλεγχος δεν έφερε αποτελέσματα και η αδυναμία των αρχών να επιβάλλουν κυρώσεις για τις παρατυπίες της εταιρείας Joy Cruises δείχνουν ότι οι αρχές αυτές δεν ασκούν την απαιτούμενη εποπτεία και έλεγχο, αλλά αντίθετα,  συνεργάζονται με την εταιρεία, κάτι που καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο ανησυχητική. Η στάση αυτή των αρχών γεννά αμφιβολίες για τη διαφάνεια και την αμεροληψία τους, δημιουργώντας βάσιμες ανησυχίες για ενδεχόμενη διαπλοκή…

Η συμπεριφορά της εταιρείας Joy Cruises και η προκλητική ανοχή των αρχών επιδεινώνουν τα προβλήματα για το πλήρωμα, το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο σε αδιέξοδη κατάσταση. Οι Ναυτεργάτες ζητούν το αυτονόητο: την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται .

Με βάση τα παραπάνω, απαιτούμε άμεσα από τις λιμενικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, επιτέλους, να ενεργήσουν αποφασιστικά και να βάλουν τέλος σε αυτή την ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας του πληρώματος, επιβάλλοντας  στην εταιρεία Joy Cruises άμεσα την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών και την προβλεπόμενη αποζημίωση σε όλα τα μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ