ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Σκραπ: Υποτονική η δραστηριότητα σύμφωνα με τη μελέτη της xclusiv shipbrokers

Η δραστηριότητα του σκραπ παραμένει υποτονική το 2024 κυρίως λόγω του συνδυασμένου αντίκτυπου των ρωσικών κυρώσεων και της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

 Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στο μειωμένο ενδιαφέρον για τη διάλυση, ιδίως στους τομείς των δεξαμενόπλοιων και του φυσικού αερίου, είναι η υψηλή ζήτηση για πλοία vintage στο γκρίζο εμπόριο. Αυτοί οι παράγοντες έχουν αυξήσει τις αποστάσεις αποστολής και οδήγησαν τους ναύλους προς τα πάνω. Κατά την πρώτη 7μηνη περίοδο του 2024, κατεδαφίστηκαν συνολικά περίπου 3 εκατομμύρια DWT πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και δεξαμενόπλοιων, που είναι σχεδόν 14% χαμηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Αυτό δείχνει ότι οι πλοιοκτήτες επωφελούνται από την τρέχουσα αγορά υψηλά ποσοστά και κέρδη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο για διάλυση παλαιότερων σκαφών. Ενώ ο όγκος των διαλυμένων πλοίων αυξήθηκε το 1ο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η δραστηριότητα κατεδάφισης το δεύτερο τρίμηνο του 2024 έφτασε στο χαμηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Συνολικά 1,1 εκατομμύρια DWT Bulk Carriers και Tankers κατεδαφίστηκαν το 2ο τρίμηνο του 2024, σχεδόν 40% κάτω το DWT διαλύθηκε το 1ο τρίμηνο του 2024. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2024 περίπου 0,6 εκατομμύρια DWT δεξαμενόπλοια και σχεδόν 2,3 εκατομμύρια DWT πλοία μεταφοράς χύδην (εξετάζοντας τα πλοία >=10.000 DWT) διαλύθηκαν, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 202 μόνο 0,11 εκατομμύρια DWT δεξαμενόπλοιων και 0,99 εκατομμύρια φορτηγά πλοία πωλήθηκαν για κατεδάφιση.


Στην ξηρά αγορά, η υποτονική δραστηριότητα ανακύκλωσης ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021. Έκτοτε, η μηνιαία ανακύκλωση παραμένει σταθερά κάτω από 1,5 εκατομμύρια DWT, κατά μέσο όρο 0,4 εκατομμύρια DWT. Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2024, κατεδαφίστηκαν συνολικά 17,3 εκατομμύρια DWT φέρουσας ικανότητας. Το 2020, 15,3 εκατομμύρια DWT διαλύθηκαν, ποσοστό που είναι μόνο 12% λιγότερο από το συνολικό σκραπ των 17,3 εκατομμυρίων DWT που καταγράφηκε κατά την επόμενη περίοδο 43 μηνών. Από την άλλη πλευρά, η αγορά δεξαμενόπλοιων είδε 13,6 εκατομμύρια DWT να καταργηθούν το 2021, ένα έτος που επηρεάστηκε από την πανδημία Covid-19, η οποία κατέστειλε τη ζήτηση πετρελαίου και τους ναύλους. Ωστόσο, από το 2022 έως σήμερα, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της κρίσης της Ερυθράς Θάλασσας, μόνο 6,2 εκατομμύρια DWT έχουν κατεδαφιστεί.

Ενώ οι αξίες σκραπ χύδην παρέμειναν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές σκραπ δεξαμενόπλοιων μειώθηκαν κατά περίπου 5%. Η ινδική υποήπειρος, που περιλαμβάνει την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, προσφέρει επί του παρόντος τιμές σκραπ 6-7% κάτω από τον μέσο όρο της τριετίας τόσο για τα bulker όσο και για τα τάνκερ. Αντίθετα, η Τουρκία παρουσιάζει μια πιο προσοδοφόρα επιλογή, με τιμές σκραπ περίπου 8% υψηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο.


Η υποτονική δραστηριότητα ανακύκλωσης των τελευταίων ετών είχε ως αποτέλεσμα τη γήρανση του στόλου των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και των δεξαμενόπλοιων. Επί του παρόντος, η μέση ηλικία του στόλου των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου είναι περίπου 12 έτη. Εντός αυτού του στόλου, 1.878 πλοία είναι ηλικίας 20 ετών και άνω, που αντιπροσωπεύει αύξηση 16% σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου των δεξαμενόπλοιων είναι επί του παρόντος τα 13 χρόνια, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο παλαιότερος από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Εντός αυτού του στόλου, ο αριθμός των σκαφών ηλικίας 20 ετών και άνω έχει αυξηθεί κατά 70% σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, φτάνοντας συνολικά τα 1.397 πλοία. Αυτή η γήρανση του στόλου δεξαμενόπλοιων, σε συνδυασμό με μια παρόμοια τάση στον στόλο bulker, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα διατηρούμενα υψηλά ποσοστά και στις δύο αγορές, οδηγώντας σε αυξημένη χρησιμοποίηση των πλοίων.