Dark Mode Light Mode

Τρεις ημέρες πολιτισμού, δημιουργίας και συμμετοχής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Δηλartβέρη στο πάρκο Δηλαβέρη στον Πειραιά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Δηλartβέρη, το τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2026, στο πάρκο Δηλαβέρη, στον Πειραιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η διοργάνωση, με κεντρικό μήνυμα «Ιστορίες που μοιράζονται. Μνήμες που συναντιούνται», προσέφερε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων, μετατρέποντας το πάρκο σε έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης, έκφρασης, δημιουργίας και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους.

 

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού, Γιάννης Χατζηαλέξης, στηρίζοντας με την παρουσία τους τη διοργάνωση και την προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού ως αναπόσπαστου στοιχείου της ζωής και της καθημερινότητας της πόλης.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, κάτοικοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, δημιουργικά εργαστήρια, δράσεις φιλαναγνωσίας, ιστορικές αφηγήσεις, μουσικές, χορευτικές εκδηλώσεις κ.α.. Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα είχαν οι δράσεις που ενθάρρυναν τη συμμετοχή των παιδιών, τη δημιουργική έκφραση και τη συνάντηση διαφορετικών γενεών.

 

Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχική δράση «Το Δέντρο που θυμάται…», μέσα από την οποία οι επισκέπτες μοιράστηκαν λέξεις, προσωπικές ιστορίες και αναμνήσεις, δημιουργώντας ένα συλλογικό έργο με επίκεντρο τη μνήμη και την ανθρώπινη επικοινωνία. Παράλληλα, η ιστορία του πάρκου αναδείχθηκε μέσα από την ιστορική ομιλία-αφήγηση «Με λένε Ευστάθιο Δηλαβέρη», ενώ η ζωγραφική, το παιχνίδι, η αφήγηση και τα εργαστήρια έδωσαν τη δυνατότητα σε παιδιά και οικογένειες να συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις.

Το Δηλartβέρη έφερε κοντά καλλιτέχνες, θεατρικές ομάδες, πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς και πολίτες, αναδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας και της ενεργής συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή του Πειραιά.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

 

«Η μεγάλη επιτυχία του 2ου Δηλartβέρη μάς γεμίζει χαρά και αισιοδοξία για τη συνέχεια. Για τρεις ημέρες, το πάρκο Δηλαβέρη μετατράπηκε σε έναν ζωντανό χώρο πολιτισμού, δημιουργίας και συνάντησης, όπου παιδιά, οικογένειες, καλλιτέχνες και πολιτιστικοί σύλλογοι μοιράστηκαν εμπειρίες, ιστορίες και όμορφες στιγμές.

Στόχος μας είναι να φέρνουμε τον πολιτισμό πιο κοντά στους πολίτες, σε κάθε γειτονιά του Πειραιά, δημιουργώντας ευκαιρίες συμμετοχής και πρόσβασης σε ποιοτικές πολιτιστικές δράσεις για όλους. Το Δηλartβέρη υπηρετεί ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία, συνδέοντας την ιστορική μνήμη του τόπου με τη σύγχρονη δημιουργία και ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των γενεών.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, τους καλλιτέχνες, τις θεατρικές ομάδες, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους συνεργαζόμενους φορείς και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της ξεχωριστής διοργάνωσης, καθώς και τους πολίτες που αγκάλιασαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους το φεστιβάλ.

Συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον πολιτισμό ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και κάνουν τον Πειραιά μια πόλη πιο δημιουργική, ανοιχτή και εξωστρεφή».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού, Γιάννης Χατζηαλέξης, σημείωσε:

 

«Το 2ο Δηλartβέρη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μας έδωσε τη χαρά να δούμε το πάρκο Δηλαβέρη να γεμίζει με παιδιά, οικογένειες και ανθρώπους κάθε ηλικίας. Η πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού, που ξεκίνησε πέρυσι, μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, με περισσότερες συνεργασίες και ένα πλουσιότερο πρόγραμμα που δίνει ζωή σε μια γειτονιά του Πειραιά. Μαζί με τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, έχουμε θέσει σταθερό στόχο να φτάσει ο πολιτισμός και έξω από το κέντρο, σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Το Δηλartβέρη δίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο σε αυτή την προσπάθεια, με εκδηλώσεις κοντά στο σπίτι των κατοίκων και περισσότερες ευκαιρίες να χαρούν το πάρκο της γειτονιάς τους. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν, συμβάλλοντας στην επιτυχία του φεστιβάλ. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ο καλύτερος λόγος για να συνεχίσουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, ώστε το Δηλartβέρη να εξελίσσεται κάθε χρόνο μαζί με τη γειτονιά και τους ανθρώπους της».

Το 2ο Δηλartβέρη διοργανώθηκε από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΥΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά. Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του παιδικού και διαγενεακού μέρους του φεστιβάλ υπογράφει η Δώρα Δόριζα – Piedi Sporchi.

 

Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Καινοτόμες Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις και Δράσεις του Δήμου Πειραιά», η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος «Αττική 2021-2027» του ΕΣΠΑ, μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Δήμου Πειραιά.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Δήμος Πειραιά στο URBACT City Festival στη Λευκωσία

Επόμενο Άρθρο

Νέα γενιά πειρατών με σύγχρονο εξοπλισμό και ισχυρότερα δίκτυα