Η HD Hyundai Heavy Industries της Νότιας Κορέας έχει παρουσιάσει σχέδια συγχώνευσης με τη θυγατρική της HD Hyundai Mipo Dockyard μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στις αγορές ναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και της Αρκτικής.
Αναλυτικότερα, η κίνηση αυτή έρχεται μετά από τη σύνοδο κορυφής Κορέας-ΗΠΑ που τόνισε τη συνεργασία στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Make American Shipbuilding Great Again» (MASGA). Η Σεούλ έχει δεσμευτεί να επενδύσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε ναυπηγικές κατασκευές στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με την ελάφρυνση των δασμών.
Την ίδια ώρα η HD Hyundai, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ναυτικών πλοίων (naval ships) της χώρας, δήλωσε ότι η συγχώνευση θα συνδυάσει την εμπειρία της στον σχεδιασμό και την άμυνα με τα ναυπηγεία, τις εγκαταστάσεις και το εργατικό δυναμικό της Mipo. Το συγχωνευμένο ναυπηγείο θα επικεντρωθεί σε ναυτικά πλοία (naval vessels), πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG carriers) και πλοία κατηγορίας πάγου (ice-class ships), καθώς η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να διαθέσει 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του στόλου ice-class ships της Αρκτικής της Ακτοφυλακής.
Η νέα οντότητα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο. Η Hyundai δήλωσε ότι σκοπεύει να κινηθεί γρήγορα για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες στις αναπτυσσόμενες αγορές άμυνας και Αρκτικής, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση για ναυτικές δυνατότητες.
Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μια σειρά κορεατικών επενδύσεων σε ναυπηγεία των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Hanwha, η οποία απέκτησε το Philly Shipyard πέρυσι, έχει δεσμευτεί για 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση της, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή σε έως και 20 πλοία ετησίως. Εν τω μεταξύ, η HD Hyundai συνεργάστηκε με την Huntington Ingalls Industries, τη μεγαλύτερη αμερικανική ναυπηγική εταιρεία άμυνας, και ένωσε τις δυνάμεις της με την Edison Chouest Offshore για την κατασκευή πλοίων.