Για 11η συνεχή χρονιά η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων έδωσε το παρών στη θεσμική πλέον συνάντησή της με τη ναυτιλιακή κοινότητα για την Απονομή Υποτροφιών που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2026, στο Ίδρυμα Ευγενίδη. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΝΜΑ υποδέχθηκαν υποτρόφους, χορηγούς, εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και πάνω από 200 εξέχοντα μέλη της ευρύτερης ναυτιλιακής οικογένειας.
Με κύριο χαρακτηριστικό την αταλάντευτη αφοσίωση στην προσφορά προς τη νέα γενιά που θα αναλάβει τα ηνία της ελληνικής ναυτιλίας ― στους ναυτικούς που ζουν στα πλοία και στους ανθρώπους που τους υποστηρίζουν από τα γραφεία― εταιρείες και οργανισμοί δήλωσαν ότι παραμένουν στο πλευρό της ΕΕΝΜΑ και θα υποστηρίζουν ως χορηγοί υποτροφιών την προσπάθειά της να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους για το καλό της ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος ΔΣ της ΕΕΝΜΑ και Πρόεδρος του European Shortsea Network, Χαράλαμπος Σημαντώνης, στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι η ΕΕΝΜΑ προσφέροντας περίπου 100 υποτροφίες ύψους άνω των 400.000 ευρώ συνενώνει με τον στόχο της από κοινού προσφοράς όλη τη ναυτιλιακή κοινότητα. Και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, να παραμένουμε συνεπείς στις αξίες με τις οποίες λειτουργούμε, αλλά και στην αφοσίωσή μας προς τους διαχρονικούς στόχους μας, παρά τις όποιες αντιξοότητες».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, συνεχάρη την ΕΕΝΜΑ για τη συγκεκριμένη δράση και σημείωσε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες καταδεικνύουν επίσης την ποιότητα της ελληνικής ναυτιλίας. Συγχρόνως απηύθυνε πρόσκληση προς τη νέα γενιά να επιλέξει το ναυτιλιακό επάγγελμα τονίζοντας όχι μόνον τις υψηλές οικονομικές απολαβές, αλλά κυρίως τις δυνατότητες εξέλιξης, προσωπικής βελτίωσης και της ενδιαφέρουσας καθημερινότητας.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Βασίλειος Λογοθέτης, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι το ΝΕΕ είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδη, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ο οποίος τόνισε την ποιότητα της ναυτικής εκπαίδευσης και τη συμβολή του Ιδρύματος προς αυτή την κατεύθυνση, ο πατριάρχης της ναυτιλίας καπτάν Παναγιώτης Τσάκος, ο οποίος είναι συνοδοιπόρος του θεσμού των Υποτροφιών της ΕΕΝΜΑ από την έναρξή του, ανακοινώνοντας μάλιστα επιτόπου ότι προσφέρει δύο νέες υποτροφίες για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά μέσω του Ιδρύματος Maria Tsakos.
Την Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων εκπροσώπησε στο βήμα ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, Στράτος Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι η επιλογή των υποτρόφων είναι μια δύσκολη διαδικασία συνδυασμού ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων, αλλά συγχρόνως προσφέρει σε όλα τα μέλη της ομάδας την ικανοποίηση της συνεισφοράς στην προσπάθεια της ΕΕΝΜΑ.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στις συνθήκες που ευνόησαν τη γέννηση της ελληνικής ναυτιλίας και που ευνόησαν τη μετέπειτα γνωστή σε όλους δυναμική γιγάντωση και επέκτασή της διεθνώς έκανε ο Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ο κύριος Συρίγος με τον γλαφυρό λόγο του εξήγησε πώς οι πρώτοι καραβοκύρηδες αξιοποίησαν με επαγγελματική μαεστρία τα πρώτα προνόμια και πώς ο πλούτος που συσσώρευσαν χρηματοδότησε στη συνέχεια την Ελληνική Επανάσταση βάζοντας τα θεμέλια του νεότερου ελληνικού κράτους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε σύντομη αναφορά και στις συνολικές προσπάθειες της ΕΕΝΜΑ σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την τη δυναμική προώθηση των θέσεων της shortsea ναυτιλίας. Στο πλαίσιο της Προεδρίας του European Shortsea Network, πραγματοποιήθηκαν δύο ιδιαίτερα ουσιαστικές συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα ― συμμετοχή στον Στρατηγικό Διάλογο για τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών για τη ναυτιλία και συνάντηση του Δικτύου ειδικώς για την κατάθεση ζητημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή shortsea ναυτιλία και κατάθεση αντίστοιχων προτάσεων. Παραμένοντας σε στενή συνεργασία με τον Επίτροπο και τους ευρωπαϊκούς φορείς και συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που αφορά τη shortsea ναυτιλία, στις 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το ESN Workshop Meeting, το οποίο θα φιλοξενηθεί από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία. Στόχος του workshop είναι η ενημέρωση ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Μεταφορών και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, καθώς και αξιωματούχων των DGMOVE και DGCLIMA, για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, και θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού shortsea στόλου χωρίς να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2025 η Ελλάδα φιλοξένησε το ετήσιο συνέδριο του European Shortsea Network ― μια διοργάνωση με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες, ομιλητές από όλη την Ευρώπη, ουσιαστικές συζητήσεις και κυρίως με τη δυνατότητα άμεσης ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της ναυτιλιακής κοινότητας και των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε εθνικό επίπεδο, η ΕΕΝΜΑ είχε επίσης σειρά επαφών με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και με άλλους θεσμικούς φορείς και οργανισμούς για να αναδειχθούν και να προωθηθούν ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της shortsea ναυτιλίας,

Άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία της χρονιάς ήταν η εκπόνηση της μελέτης «Shortsea Shipping: Τάσεις, προκλήσεις και επίδραση στην ελληνική οικονομία», την οποία πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ ειδικώς για την ΕΕΝΜΑ. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη αυτού του είδους για την ελληνική shortsea ναυτιλία με στόχο να αποτελέσει ένα σταθερό εργαλείο γνώσης και στρατηγικής, το οποίο θα επικαιροποιείται τακτικά. Επίσης, η ΕΕΝΜΑ συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας που διοργάνωσε στο Παρίσι η UNESCO με τη συνεισφορά αναμνηστικής γραβάτας και μαντηλιού με απεικόνιση της ελληνικής αλφαβήτου. Διακόσιοι εκπρόσωποι, μεταξύ των οποίων μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τίμησαν την ημέρα φορώντας τις επετειακές γραβάτες και τα μαντήλια ταξιδεύοντας τη γλώσσα μας στη διεθνή διπλωματική κοινότητα. Οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίστηκαν και διεθνώς, με την απονομή του Piraeus International Centre Award 2025, στο πλαίσιο των Lloyd’s List Shipping Awards τον περασμένο Δεκέμβριο.
Όλοι οι χορηγοί υποτροφιών δήλωσαν περήφανοι και συγκινημένοι από το κοινό «ταξίδι προσφοράς» τους με την ΕΕΝΜΑ, δηλώνοντας ότι παραμένουν συνοδοιπόροι, ενώ προστέθηκε άλλη μία υποτροφία για την επόμενη χρονιά, ευγενική προσφορά της εταιρείας Oceanking.
Στη συνέχεια επέδωσαν τις υποτροφίες στους νέους και τις νέες τονίζοντας επίσης ότι η στήριξή τους δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη βοήθεια καθαυτή αλλά και περαιτέρω στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Οι υπότροφοι ακαδημαϊκού έτους 2025-2026 είναι:
Υποτροφία Σπύρου Αλεξανδράτου απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο-Ταξιάρχη Μπόνη, MSc in Shipping Management, Πανεπιστήμιο Πειραιά από την Κατερίνα Αλεξανδράτου, General Manager Apollonia Lines.
Υποτροφία Bureau Veritas απονεμήθηκε στη Ευφροσύνη Ναγκουζάλογλου, Ms. In International Shipping, Finance & Management, ΟΠΑ, από τον Γιώργο Ανδρεάδη, Marine & Offshore for Greece, Malta, Cyprus Director, BV.
Υποτροφία Spanopoulos Group απονεμήθηκε στην Καλλιόπη Μενελάου, Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Πανεπιστήμιο Πατρών από τον Γιάννη Φατσέα, Διευθυντή Εμπορικού Τμήματος, Promarine.
Υποτροφία Load line Marine απονεμήθηκε στην Αναστασία Σταμούλη, ΠΜΣ «Ναυτιλία», Πανεπιστήμιο Πειραιώς από τον Γιώργο Σουραβλά, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Load line Marine.
Υποτροφία Ευδοξίας Γερασίμου απονεμήθηκε στη Στυλιανή-Χριστίνα Καψιμάλη, LLM in Maritime Law, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ από τον Νίκο Γερασίμου, Νομικό Σύμβουλο της ΕΕΝΜΑ και Εταίρο, ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και την Λία Αθανασίου, Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Υποτροφίες BCA College απονεμήθηκαν στους Στέφανο Τσαβαλιά, Msc Shipping Business και Ευστρατία Μαρματινού, Msc Shipping Business από τον Χαράλαμπο Δασκαλάκη Διευθύνοντα Σύμβουλο, BCA COLLEGE.
Υποτροφίες RINA απονεμήθηκαν στους Χριστίνα Θεοδωροπούλου, απόφοιτη ΠΜΣ «Ναυτιλία» Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σπυρίδωνα Χάνδρα, απόφοιτο Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Στέφανο Ζαχαρία από τους Σπυρίδωνα Ζολώτα, South Europe Marine Vice President RINA, Ευθύμιο Στασινό, South Europe Marine Commercial Director, RINA, και Αικατερίνη Πάλλα, Head of Athens Open Innovation Hub Operations, RINA.
Υποτροφία Μητροπολιτικού Κολλεγίου απονεμήθηκε στην Ηλιάννα Γκανιάτσα, Ms in International Maritime Business από τον Δρ. Χρήστο Πατσιούρα, Κοσμήτορα της Σχολής Ναυτιλίας και Μεταφορών.
Υποτροφίες American Bureau of Shipping για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου απονεμήθηκαν στους Πασχαλίνα Δημητρακοπούλου, Ανδρέα Αντωνίου και Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδη, από τις Μαρία Κυρατσoύδη, Director Business Development, ABS και Δρ. Μαρία Λεκάκου Καθηγήτρια Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ οι Υποτροφίες αγγλόφωνου MBA in Shipping στους Αλέξανδρο Φαν και Γιώργο Τζαβαρίνη από τους Ηλία Καρυαμπάς, Vice President, Southern Europe Marine Business Development, ABS και Σεραφείμ Κάπρο, Πρόεδρο Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και Διευθυντή MBA in Shipping, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων ευχαριστεί θερμά τους υποστηρικτές της 11ης Απονομής Υποτροφιών, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν και στην εκδήλωση: SEAVEN, SEKAVIN, OCEAN STAR MANAGEMENT, GANMAR, ELEMENT LIDMAR SHIPPING & TRADING COMPANY.