ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Τα δεξαμενόπλοια στο επίκεντρο! Featured

Η εβδομαδιαία ανάλυση της Xclusiv shipbrokers

Οι πρώτοι πέντε μήνες του 2024 πλησιάζουν στο τέλος τους και η δραστηριότητα στην αγορά πώλησης και αγοράς χύδην φορτίου ήταν σημαντικά πιο ενεργή από ό,τι στην αγορά δεξαμενόπλοιων. Σχεδόν 400 bulkers (386 πλοία με βάση τα δεδομένα μας) έχουν αλλάξει χέρια μέχρι στιγμής το 2024, με συνολική αξία περίπου 7,7 δισεκατομμύρια USD (μέση τιμή ανά πλοίο: 20 εκατομμύρια USD). Οι Έλληνες αγοραστές είναι οι πιο ενεργοί συμμετέχοντες στην αγορά bulker S&P, με 89 συναλλαγές, ενώ ακολουθούν οι Κινέζοι με 75 συναλλαγές. Αντίστοιχα, οι Έλληνες είναι επίσης οι κορυφαίοι σε πωλήσεις, με 75 πωλήσεις, ενώ οι Κινέζοι ακολουθούν με 48 συναλλαγές


Αντίθετα, η αγορά δεξαμενόπλοιων S&P παρουσίασε βραδύτερο ρυθμό, με μόλις περισσότερα από 200 τάνκερ που πωλήθηκαν φέτος (212 πλοία με βάση τα δεδομένα μας), αξίας περίπου 8,1 δισεκατομμυρίων USD (μέση τιμή ανά πλοίο: 38 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Έλληνες αγοραστές έχουν αποκτήσει παρόμοιο αριθμό δεξαμενόπλοιων, με 30 και 28 πλοία αντίστοιχα. Ωστόσο, από την πλευρά των πωλήσεων, οι Έλληνες ήταν οι πιο δραστήριοι, εκφορτώνοντας 32 πλοία – σχεδόν 20 περισσότερα από τη δεύτερη κάτοχο της, τη Νορβηγία – που πούλησε 14 πλοία. Αυτό υποδηλώνει ότι οι Έλληνες κεφαλαιοποιούν τις τρέχουσες υψηλές τιμές της αγοράς πουλώντας παλαιότερα δεξαμενόπλοια σε κερδοφόρο επιτόκιο. Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία επιδεικνύει σαφή προτίμηση στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην έναντι των δεξαμενόπλοιων το 2024, μια τάση που είναι εμφανής τόσο στις δραστηριότητες αγορών όσο και στις πωλήσεις. Αυτή η αλλαγή της εστίασης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ευνοϊκών τιμών αγοράς για τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην και μιας στρατηγικής κίνησης προς την κατεύθυνση της επένδυσης σε νεότερα και μεγαλύτερα πλοία.


Οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν αγοράσει 28 περισσότερα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Αυτή η αυξημένη επένδυση αντικατοπτρίζεται στα 1,2 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν για εξαγορές πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην, ένα σημαντικό άλμα από τα 750 εκατ. δολάρια που δαπανήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό το ξεφάντωμα αγορών ήταν ιδιαίτερα ενεργό τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με δαπάνες 884 εκατ. USD και 365 εκατ. USD, αντίστοιχα. Από την πλευρά των πωλήσεων, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν δημιουργήσει περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τις πωλήσεις πλοίων χύδην φορτίου έως το τέλος Μαΐου 2024, που αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση 350 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε σύγκριση με το 2023. Οι πρώτοι τρεις μήνες του έτους ήταν ιδιαίτερα κερδοφόροι, με τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις φθάνουν περίπου τα 900 εκατ. USD.


Ενώ ο κλάδος των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην παρουσιάζει αύξηση της δραστηριότητας, η αγορά δεξαμενόπλοιων αντιμετωπίζει μια πιο προσεκτική προσέγγιση από τους Έλληνες πλοιοκτήτες καθώς έχουν αγοράσει 3 πλοία λιγότερα από πέρυσι. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες ιδιοκτήτες ξόδεψαν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για εξαγορές δεξαμενόπλοιων το πρώτο πεντάμηνο του 2024, σημαντικά περισσότερα από τα 650 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν την ίδια περίοδο το 2023. Η δαπάνη αυτή είναι περίπου το 75% του συνολικού ποσού του 2023 που οι Έλληνες ιδιοκτήτες δαπανώνται για αγορές. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν δημιουργήσει έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από τις πωλήσεις δεξαμενόπλοιων το 2024, μια σημαντική μείωση από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδισαν την ίδια περίοδο του 2023. Οι μήνες αιχμής για τις πωλήσεις δεξαμενόπλοιων ήταν ο Ιανουάριος και ο Απρίλιος, με έσοδα 300 εκατ. UDS και USD 277 εκατ., αντίστοιχα, έναντι δαπανών Ελλήνων ιδιοκτητών 438 εκατ. USD και 502 εκατ. USD. Η παρατηρούμενη στροφή προς τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην και η προτίμηση για νεότερα, μεγαλύτερα πλοία στην αγορά των δεξαμενόπλοιων υποδηλώνουν μια στρατηγική κίνηση των Ελλήνων πλοιοκτητών να κεφαλαιοποιήσουν τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αγοράς. Τα φορτηγά ξηρού φορτίου χύδην αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλή ζήτηση λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για εμπορεύματα, ενώ τα μεγαλύτερα πλοία προσφέρουν οικονομίες κλίμακας και λειτουργική απόδοση.