ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Ο ΙΜΟ ζητά τον άμεσο τερματισμό της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις εναντίον πλοίων και ναυτικών που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα

και τον Κόλπο του Άντεν.
Η Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ κατήγγειλε τις επιθέσεις ως «παράνομες και αδικαιολόγητες» σε ψήφισμα που ψηφίστηκε στο Λονδίνο, δηλώνοντας ότι αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ελευθερία μετακίνησης σε μία από τις πιο κρίσιμες πλωτές οδούς του κόσμου, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικές διαταραχές στο περιφερειακό και παγκόσμιο εμπόριο.
Αυτό είναι το πρώτο ψήφισμα που εγκρίνεται από τα κράτη μέλη του ΙΜΟ για το θέμα από τότε που οι Χούθι κατέλαβαν το MV Galaxy Leader τον Νοέμβριο του 2023.
Από τότε, έχουν σημειωθεί περίπου 50 θαλάσσιες επιθέσεις, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ναυτικών. Τα 25 μέλη του πληρώματος του Galaxy Leader εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτα. Η επιτροπή τάχθηκε υπέρ της άμεσης και άνευ όρων απελευθέρωσής τους.
«Οι απερίσκεπτες ενέργειες των Χούτι θέτουν σε κίνδυνο αθώες ζωές, διακόπτοντας την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζονται επειγόντως σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο, αυξάνοντας το κόστος αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας και αποσταθεροποιώντας την περιοχή», ανέφερε το ψήφισμα.
Η Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επικοινωνίας και διπλωματίας για τη διευθέτηση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, ζήτησε από κάθε κόμμα που έχει εξουσία επί των Χούθι να χρησιμοποιήσει αυτή την επιρροή για να σταματήσει τις επιθέσεις.
Τόνισε ότι, στο πλαίσιο του στοχευμένου εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, και τα 176 κράτη μέλη του ΔΝΟ υποχρεούνται να αποτρέπουν την άμεση ή έμμεση παράδοση όπλων και συναφούς εξοπλισμού στους Χούτι.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, δήλωσε: «Τα κράτη μέλη του ΙΜΟ καταδικάζουν απερίφραστα αυτές τις απερίσκεπτες επιθέσεις.Η ναυτιλιακή βιομηχανία διατηρεί τις αλυσίδες εφοδιασμού που αποτελούν τη σανίδα σωτηρίας των εθνών και των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο - αθώοι ναυτικοί και εμπορικά πλοία που εμπορεύονται βασικές προμήθειες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να πλοηγηθούν, ανεμπόδιστοι από γεωπολιτικές εντάσεις. Καλώ όλες τις κυβερνήσεις και τους σχετικούς οργανισμούς να παράσχουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στους ναυτικούς που πλήττονται και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης σε αυτήν την κρίση.» Ο ΙΜΟ σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να συνεργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και τις διεθνείς βιομηχανικές ενώσεις.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε στις 23 Μαΐου, προτρέποντας τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων και τα πλοία να εξετάσουν προσεκτικά τη φύση και το απρόβλεπτο των πρόσφατων γεγονότων, καθώς και την πιθανότητα άλλων επιθέσεων στην περιοχή.