ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Xclusiv Shipbrokers: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ορίζουν την αγορά!

Η εβδομαδιαία αναλυτική έκθεση της Xclusive Shipbrokers

Η κρίση ακινήτων της Κίνας, βασικός μοχλός της οικονομίας της, οδηγεί σε δραστικά βήματα από την κυβέρνηση. Για να καταπολεμήσει την επιβράδυνσή της στην ανάπτυξη, η κυβέρνηση παρεμβαίνει άμεσα. Οι τοπικές αρχές μπορούν πλέον να αγοράζουν ημιτελή έργα, μετατρέποντάς τα σε οικονομικά προσιτή στέγαση για να σταθεροποιήσουν τις τιμές. Οι αγορές γης από προβληματικούς προγραμματιστές θα αντιμετωπίσουν έργα που έχουν σταματήσει. Η Κεντρική Τράπεζα χαλαρώνει επίσης τις απαιτήσεις στεγαστικών δανείων, βοηθώντας τους αγοραστές για πρώτη φορά και δίνοντας στις επαρχίες περισσότερο έλεγχο στα επιτόκια. Αυτό έρχεται μετά από στοιχεία που αποκάλυψαν επιδείνωση της πτώσης στην αγορά ακινήτων, με την πτώση των τιμών και την πτώση των πωλήσεων να περιορίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να εμποδίζουν τη συνολική ανάπτυξη. Αν και η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει φωτεινά σημεία, η κυβέρνηση αυξάνει τη στήριξη για ευρύτερους οικονομικούς τομείς, ιδιαίτερα τη μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, η παρέμβαση είναι επικίνδυνη. Αν και είναι κρίσιμο, εγείρει ανησυχίες για υπερβολή της κυβέρνησης που μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις και φούσκες. Επιπλέον, η εμπορική πολιτική της Κίνας, που βασίζεται στις βιομηχανικές επενδύσεις, θα μπορούσε να τείνει περαιτέρω τις σχέσεις με τους εμπορικούς εταίρους. Παρά τους κινδύνους, αυτά τα μέτρα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για την Κίνα να διορθώσει τα περιουσιακά της προβλήματα και να τονώσει μια ισορροπημένη ανάκαμψη, ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα (που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 52% του εμπορίου ξηρού χύδην φορτίου).

 

Επιπλέον, τα νέα έργα τήξης χαλκού της Κίνας φέτος πρόκειται να εντείνουν τις ήδη στενές συνθήκες προσφοράς στην αγορά συμπυκνώματος χαλκού, επηρεάζοντας σημαντικά τις χρεώσεις επεξεργασίας και διύλισης χαλκού. Τουλάχιστον δύο έργα πρόκειται να ξεκινήσουν το 2024, δημιουργώντας πιθανώς προκλήσεις για τη βιομηχανία, καθώς πολλοί παίκτες ανταγωνίζονται για περιορισμένα συμπυκνώματα χαλκού που απαιτούνται για την παραγωγή τελικών προϊόντων όπως η κάθοδος. Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού έφτασαν στο υψηλό ρεκόρ των 5,13 δολ. ανά λίβρα πριν διαμορφωθούν στα 5,05 δολ. την Τετάρτη, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για ανεπαρκή προσφορά εν μέσω κερδοσκοπικής ζήτησης, που επιδεινώθηκε περαιτέρω από μια σύντομη συμπίεση στις ΗΠΑ.

 

Μετακομίζοντας στην άλλη άκρη του κόσμου, η πολιτική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας συσπειρώθηκε πίσω από τον προεδρικό υποψήφιο Edmundo González Urrutia, δείχνοντας σημαντικό προβάδισμα έναντι του προέδρου Nicolás Maduro στις επερχόμενες εκλογές του Ιουλίου. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή είναι απίθανο να προκαλέσει άμεσες αλλαγές στην πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ για το πετρέλαιο. Παρά τις κυρώσεις που επέβαλλαν εκ νέου οι ΗΠΑ λόγω της αποτυχίας του Μαδούρο να προχωρήσει προς τις «δίκαιες εκλογές», οι ειδικές άδειες της εταιρείας παραμένουν σε ισχύ, επιτρέποντας πιθανώς την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Η πρόσφατη ανατροπή της Γενικής Άδειας 44 θεωρείται συμβολική, με τις υπάρχουσες συγκεκριμένες άδειες να οδηγούν τις περισσότερες δραστηριότητες. Η παραγωγή αργού στη Βενεζουέλα έχει αυξηθεί, με τη Chevron να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο και τις ΗΠΑ να αναδεικνύονται ως ο μεγαλύτερος αγοραστής βαρελιών της Βενεζουέλας.

 

Στην τελευταία έκθεσή του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, προβλέποντας τώρα αύξηση 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), 140.000 bpd χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση, με την ετήσια ζήτηση να φτάνει 102,84mbpd. Αυτή η καθοδική προσαρμογή αποδίδεται σε ηπιότερες καιρικές συνθήκες και σε μια υποτονική παγκόσμια οικονομία, τα οποία αναμένεται να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου. Τέλος, οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση για πιθανές κυρώσεις σε χώρες που συνάπτουν επιχειρηματικές συμφωνίες με το Ιράν. Αυτό δείχνει ότι η Ινδία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά την επένδυσή της στον ιρανικό λιμενικό κόμβο. Η Ινδία και το Ιράν υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 370 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ιρανικού λιμανιού Chabahar, προωθώντας μια πρωτοβουλία που καθυστερεί εδώ και καιρό με στόχο την τόνωση του εμπορίου στην Κεντρική Ασία. Αρχικά συμφωνήθηκε το 2016, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ινδίας και Ιράν χαιρετίστηκε ως ορόσημο στις σχέσεις τους.