ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Xclusiv Shipbrokers: Αυξάνεται η ένταση, αυξάνονται και οι τιμές! Featured

Η εβδομαδιαία ανάλυση της Xclusiv Shipbrokers 

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει μια συρροή παραγόντων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αύξηση της προσφοράς και να ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα. Οι αυξανόμενοι φόβοι για μια άλλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τη στενή προσφορά από τον ΟΠΕΚ και μια μέτρια προοπτική ζήτησης σε βασικούς καταναλωτές όπως η Κίνα, απειλούν να αντισταθμίσουν τυχόν αυξήσεις παραγωγής από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ. Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, το Ιράν απείλησε να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, ένα κρίσιμο σημείο ασφυξίας για την παγκόσμια μεταφορά πετρελαίου. Αυτή η ζωτικής σημασίας δίοδος διαχειρίζεται περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και διυλισμένων καυσίμων την ημέρα. Η ίδια η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου, υπογραμμίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις μιας αναταραχής στην περιοχή. Ενώ τα ασιατικά διυλιστήρια διερευνούν εναλλακτικές πηγές σε περίπτωση κλιμάκωσης, τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ιρανικό αργό, μια από τις προτιμώμενες πρώτες ύλες τους.

 

Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες εντάσεις που προκύπτουν από τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν και οι ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνουν το κόστος υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη μεταφορά αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής. Οι ασφαλιστικές αμοιβές και τα έξοδα που σχετίζονται με την ασφάλεια έχουν εκτοξευθεί, αυξάνοντας σημαντικά το συνολικό κόστος παράδοσης. Τα ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αυξηθεί μεταξύ 0,5% και 1,0% της αξίας του κύτους και των μηχανημάτων ενός πλοίου, ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία. Αυτό σηματοδοτεί μια έντονη αντίθεση με τα αμελητέα ασφάλιστρα που παρατηρούνται σήμερα στον Περσικό Κόλπο, όπου το κόστος αναμένεται επίσης να αυξηθεί. Αυτή η τάση επηρεάζει ήδη τις αγοραστικές αποφάσεις. Η Νότια Κορέα, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στην Ασία, μείωσε τις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας υπέρ των αμερικανικών φορτίων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Αυτή η αλλαγή καθοδηγείται από πιο ελκυστικά οικονομικά στοιχεία για τα αμερικανικά βαρέλια λόγω του αυξανόμενου ασφαλιστικού κόστους που σχετίζεται με τη μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο. Τα στοιχεία της Korea National Oil Corp. δείχνουν ότι η Νότια Κορέα εισήγαγε 28,06 εκατομμύρια βαρέλια από τη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο, σημειώνοντας μείωση 12,3% από έτος σε έτος. Αντίθετα, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, κυρίως ελαφρών γλυκών ποιοτήτων όπως το WTI Midland, αυξήθηκαν κατά 17,6% από έτος σε έτος στα 12,26 εκατομμύρια βαρέλια. Η συνδυασμένη επίδραση αυτών των παραγόντων δίνει μια εικόνα αβεβαιότητας για την αγορά πετρελαίου. Η πιθανότητα διαταραχών του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την περιορισμένη αύξηση της παραγωγής αλλού και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, θα μπορούσαν να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

 

Η Κίνα αναμένεται να βιώσει υποτονική ζήτηση χάλυβα καθ' όλη τη διάρκεια του παραδοσιακά ισχυρού δεύτερου τριμήνου, παρά το γεγονός ότι έφτασε σε υψηλό σχεδόν οκτώ ετών στις καθαρές εξαγωγές ημικατεργασμένου και έτοιμου χάλυβα τον Μάρτιο. Αυτή η άνοδος των εξαγωγών σημειώθηκε παράλληλα με τη μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ενώ η παραγωγή χάλυβα αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, ενδέχεται να υπολείπεται των επιπέδων πριν από ένα χρόνο. Αυτή η τάση είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος, σύμφωνα με πληροφορίες. Τον Μάρτιο, οι καθαρές εξαγωγές ημικατεργασμένων και ετοίμων χάλυβα της Κίνας σημείωσαν σημαντική αύξηση 29,8% από έτος σε έτος, φτάνοντας τους 9,447 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εξαγωγές αυτές αυξήθηκαν κατά 35%, φτάνοντας τους 23,712 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Αντίθετα, η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της Κίνας σημείωσε πτώση 7,8% από έτος σε έτος τον Μάρτιο, φθάνοντας συνολικά τους 88,27 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Αυτό οδήγησε τη συνολική παραγωγή χάλυβα για το πρώτο τρίμηνο σε 256,55 εκατ. μετρικούς τόνους, σημειώνοντας μείωση 1,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα των λιμανιών σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας έχουν ανοδική πορεία μέχρι στιγμής το 2024, φθάνοντας τα 145,16 εκατομμύρια τόνους στις 19 Απριλίου, σημειώνοντας άνοδο 21,9% από το τέλος του 2023 και 12% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2022 Το Baltic Average 5TC σημείωσε πτώση περίπου 23% κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και επί του παρόντος βρίσκεται ακριβώς πάνω από 18.000 USD/ημέρα.