ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Xclusiv Shipbrokers: η ανάλυση για την πράσινη ανάπτυξη και τη "δύναμη" του άνθρακα τα επόμενα χρόνια Featured

Η ζήτηση για αυτόν τον τύπο άνθρακα, που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία, αυξάνεται, ενώ η ζήτηση για άνθρακα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται.

Παρά τις εκτεταμένες συζητήσεις για την πράσινη ενέργεια και τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, ο άνθρακας παραμένει σημαντική οικονομική δύναμη τα επόμενα χρόνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εταιρείες εξόρυξης άνθρακα επεκτείνουν την παραγωγή και επενδύουν σε νέα ορυχεία, ιδιαίτερα για άνθρακα μεταλλουργικής ποιότητας. Η ζήτηση για αυτόν τον τύπο άνθρακα, που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία, αυξάνεται, ενώ η ζήτηση για άνθρακα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται. Αν και οι εισαγωγές άνθρακα στις ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, οι εξαγωγές του 2023 ανέκαμψαν στα επίπεδα του 2019, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2022.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής και παραγωγός άνθρακα στον κόσμο, διατηρεί ενεργά αυτή τη θέση. Το 2023, ενέκρινε 106 GW δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα. Παρά τους κλιματικούς στόχους της χώρας, οι συνεχείς επενδύσεις σε νέα ενέργεια από άνθρακα υποδηλώνουν ανεπαρκή πρόοδο για την υπέρβαση της συστημικής εξάρτησης από την ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα. Η παραγωγή άνθρακα της Κίνας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 4,65 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων το 2023. Επιπλέον, παρά την αυξημένη εγχώρια παραγωγή, οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας ανήλθαν σε 386,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023, ένα άλμα από 257,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2022. Ενώ οι προβλέψεις δείχνουν παρόμοια επίπεδα εισαγωγών Το 2024, η οικονομική υγεία της χώρας παραμένει αβέβαιη λόγω του εταιρικού χρέους και του προβληματικού τομέα ακινήτων.

Αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα της Ινδίας αναμένεται να μειωθούν για πρώτη φορά το 2024 μετά την πανδημία COVID-19 λόγω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής και των υψηλών αποθεμάτων ρεκόρ. Η αυξανόμενη παραγωγή από εγχώρια ανθρακωρυχεία έχει ωθήσει τα αποθέματα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε υψηλά ρεκόρ άνω των 43 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, ωθώντας την να πουλήσει περισσότερα σε χρήστες που δεν ανήκουν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως χυτήρια σπογγώδους σιδήρου και αλουμινίου, που παραδοσιακά εισάγουν το καύσιμο άνθρακα. Η Ινδία εισήγαγε 176 εκατομμύρια τόνους θερμικού άνθρακα το 2023, αλλά το 2024 οι προκαταρκτικές προβλέψεις δείχνουν ότι οι εισαγωγές δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 160 εκατομμύρια τόνους, μείωση 9% σε σύγκριση με το 2023.

Η ζήτηση άνθρακα συνεχίζει να ενισχύει την αγορά ξηρού χύδην φορτίου, ιδιαίτερα τον τομέα Capesize, ο οποίος συνδέεται στενά με το εμπόριο άνθρακα. Μετά από μια ισχυρή χρονιά για τις συναλλαγές Capesize S&P το 2023, όπου περισσότερα από 100 πλοία άλλαξαν χέρια, το 2024 φαίνεται να συνεχίζει αυτή την τάση. Μόνο το πρώτο τρίμηνο, πουλήθηκαν 24 πλοία Capesize – ήδη ξεπερνώντας τους αριθμούς του πρώτου τριμήνου του 2023 κατά 1 σκάφος και αντιστοιχεί στον όγκο συναλλαγών ολόκληρου του πρώτου εξαμήνου του 2022. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες ήταν ιδιαίτερα ενεργοί, αγοράζοντας 8 πλοία και πουλώντας 6 εντός αυτής της περιόδου .

Το επενδυτικό κλίμα για τις μεγάλες εταιρείες μεταφοράς χύδην φορτίου παραμένει ανοδικό, λόγω των υγιών ναύλων. Ο μέσος όρος Baltic Capesize Timecharter ανέρχεται σε 32.985 USD ανά ημέρα, ξεπερνώντας σταθερά τα 10.000 USD ημερησίως από τις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Αφαιρώντας τον δείκτη BALTIC Capesize Operating Expense (5.669 USD/ημέρα) και το Capesize Dry Dock ημερήσιο κόστος (40 USD/ημέρα), ένα πλοίο Capesize παράγει ένα εκτιμώμενο ημερήσιο EBITDA 26.912 USD – περίπου 9,8 εκατομμύρια USD ετησίως. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 25% της τρέχουσας αξίας ενός 10χρονου ιαπωνικού Capesize. Αντίθετα, το ετήσιο EBITDA ενός Cape κατά το 1ο τρίμηνο του 2022 (με βάση τους δείκτες του Baltic Exchange) ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε περίπου 3 εκατομμύρια USD – μόνο το 10% της αποτίμησης ενός ιαπωνικού Cape στα 32 εκατομμύρια USD εκείνη την εποχή. Ομοίως, το 1ο τρίμηνο του 2023, το ετήσιο EBITDA ήταν ελαφρώς πάνω από 1 εκατομμύριο USD, απλώς 4% της αξίας ενός 10χρονου Cape.

 

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση με τα αναλυτικά στοιχεία: 

 

 file:///C:/Users/user/Downloads/[xclusiv]%202024_03_04%20(5).pdf