ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ερώτηση ΚΚΕ για τις ελλείψεις στο κέντρο υγείας Πειραιά-Οίκο Ναύτου

Το Κέντρο Υγείας Πειραιά- «Οίκος Ναύτου», που αποτελεί το φορέα υγειονομικής περίθαλψης των ναυτεργατών και των εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό και σύγχρονες υποδομές, 

Επίσης η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας στους γύρω δήμους, Δραπετσώνα - Κερατσίνι, Πέραμα, Κορυδαλλό, Νίκαια - Ρέντη, αναγκάζει χιλιάδες εργαζόμενους να απευθύνονται, μάταια, στο Κέντρο Υγείας Πειραιά.

Χαρακτηριστικά σύμφωνα με καταγγελία ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ- ΝΑΤ, «υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες όσον αφορά τα ραντεβού για κλινικές εξετάσεις (π.χ. υπέρηχοι όπου το τηλέφωνο δεν απαντά), όπως και στην επικοινωνία με τα υπόλοιπα ιατρικά τμήματα του "Οίκου Ναύτου"».

Από τα σχετικά έγγραφα της Διοίκησης του Κέντρου Υγείας Πειραιά, τα οποία  πρόσφατα  κοινοποιήθηκαν  προς τις διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων από το σύνολο  των οργανικών θέσεων της  υποδομής, προκύπτουν τα παρακάτω:

Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, ο Οίκος Ναύτου είναι στελεχωμένος με έναν μόνιμο παθολόγο, ο οποίος συνταξιοδοτείται μέσα στο 2024, έναν ακτινοδιαγνώστη, έναν κυτταρολόγο και 4 οδοντιάτρους. Οι υπόλοιποι γιατροί της δομής, ένας νευρολόγος και ένας ψυχίατρος είναι επικουρικοί και η σύμβαση τους λήγει στο τέλος του 2024. Δεν υπάρχει κανένας καρδιολόγος, ουρολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος, ενδοκρινολόγος, ορθοπεδικός, γαστρεντερολόγος, ΩΡΛ, δερματολόγος και βιοπαθολόγος.

Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στο μη ιατρικό προσωπικό, το οποίο απαρτίζεται από 2 νοσηλευτές, εκ των οποίων η μία είναι συμβασιούχος, 4 φυσικοθεραπευτές, 4 τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, 3 τεχνολόγους ακτινολογικού, 1 μαία, 1 επισκέπτρια υγείας, ενώ συμβασιούχοι είναι ο ένας διοικητικός υπάλληλος, ο ένας εργαζόμενος στην τεχνική υπηρεσία και οι δύο εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί σημαντικά καθώς έπονται επιπλέον ελλείψεις λόγω συνταξιοδότησης εργαζομένων το 2024.

Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων δεν προσφέρεται ουσιαστικά καμία πρόληψη σε ότι αφορά τους ναυτεργάτες πριν και μετά το μπάρκο τους. Σε ένα επάγγελμα βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από εφοπλιστές- αστικό κράτος κυβερνήσεις, με τραγικές συνέπειες για την ζωή και αύξηση των επαγγελματικών ασθενειών.  Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έναν κλάδο που βρίθει επαγγελματικών ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, ο μοναδικός πνευμονολόγος είναι μετακινημένος σε άλλο Κέντρο Υγείας έως ότου συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους.

Με βάση τον υπάρχοντα και απαρχαιωμένο, με βάση τις ανάγκες, οργανισμό του Οίκου Ναύτου για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 22 γιατρών και 22 ακόμα άλλων ειδικοτήτων νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, συνολικά 44 εργαζομένων.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κάλυψη των όλων των θέσεων σε γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό  καθώς  και  ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Κ.Υ, και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του.

Η κατάσταση αυτή, που δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά κανόνα στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι απόρροια της πολιτικής όλων των ως τώρα κυβερνήσεων στην Υγεία, που από τη μία θεωρεί τις κρατικές δαπάνες υγείας ως κόστος και από την άλλη πριμοδοτεί με κάθε τρόπο τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος είχε 3,9 δις κέρδη το 2023 και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Υγεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

- Την άμεση πρόσληψη όλων των απαραίτητων κλάδων και ειδικοτήτων μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, πλήρους απασχόλησης, ώστε ο Οίκος Ναύτου να λειτουργεί σε 24ωρη βάση υπό ασφαλείς συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς.

- Την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με τον αναγκαίο εξοπλισμό.

- Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Πειραιά, ούτως ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες προληπτικού ελέγχου και θεραπείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού της πόλης.

 

Οι Βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω

Αμπατιέλος Νίκος

Γκιόκας Γιάννης

Δάγκα Βιβή

Διγενή Σεμίνα

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Κτενά Αφροδίτη

Παφίλης Θανάσης

Τσοκάνης Χρήστος