ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

"Καλπάζει" η Κίνα στις εξαγωγές - τι γίνεται με τη ζήτηση του πετρελαίου Featured

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν 18 μήνες. Η ανάλυση από την xclusiv shipbrokers

 Αυτή η σημαντική αύξηση, αύξηση 8,7% σε όρους δολαρίου, υποδηλώνει ότι οι κατασκευαστές σπεύδουν να εκπληρώσουν τις παραγγελίες πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που επιβάλλονται από διάφορους εμπορικούς εταίρους. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν με πολύ βραδύτερο ρυθμό, αυξάνοντας μόνο κατά 0,5% και υπολείπονται των προσδοκιών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη 7,2% που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο. Οι εξαγωγές της Κίνας συνέχισαν να αυξάνονται παρά τους αυξανόμενους εμπορικούς φραγμούς που επιβάλλονται από πολλές χώρες. Ακόμη και με την επιβολή υψηλότερων δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ανακοινωθέντα σχέδια για σημαντικούς δασμούς σε διάφορα κινεζικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, οι εξαγωγές της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της , συνέχισε να αυξάνεται τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση 13,4% σε ετήσια βάση. Ενώ οι εξαγωγές προς την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους κορυφαίους και τρίτους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, αντίστοιχα, επιβραδύνθηκαν ελαφρά, εξακολουθούν να καταγράφουν σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης 9,0% και 5,0% αντίστοιχα. Οι εισαγωγές εμπορευμάτων της Κίνας μειώθηκαν τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας αδύναμη εγχώρια οικονομία. Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος μειώθηκαν κατά 4,73% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της χαμηλής ζήτησης στον κατασκευαστικό τομέα. Αν και η Κίνα αγόρασε ρεκόρ 12,14 εκατομμυρίων μετρικών τόνων σόγιας τον Αύγουστο, αυτό δεν ήταν καλό σημάδι για τις μελλοντικές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 σε 910.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), φθάνοντας σχεδόν τα 103 εκατομμύρια bpd, σε σύγκριση με αύξηση 2,1 εκατομμύρια bpd το 2023. Αυτή η μειωμένη πρόβλεψη ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στην οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και τη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα και τις σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας, που μειώνουν τη ζήτηση για μεταφορές με βάση το πετρέλαιο. Ο ΔΟΕ αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει στο οροπέδιο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μεταβαίνει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μειώνοντας την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Αυτή η μετατόπιση, σε συνδυασμό με την ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας, η οποία εκτοξεύτηκε μετά την COVID. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας μειώθηκε από 300.000 bpd σε μόλις 180.000 bpd για το 2024. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα μειώνεται για τέσσερις διαδοχικούς μήνες, σε σημαντική αντίθεση με την ετήσια αύξηση 1,5 εκατομμυρίου bpd που παρατηρήθηκε το 2023. , ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) μείωσε για άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024. Αυτός σηματοδοτεί τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα αναθεωρήσεων προς τα κάτω. Ενώ η προβλεπόμενη ανάπτυξη παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ο ΟΠΕΚ μείωσε την εκτίμησή του από 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Αύγουστο σε περίπου 2 εκατομμύρια bpd για το τρέχον έτος.

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ (USTR) ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς του Άρθρου 301 σε μια σειρά προϊόντων από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων του χάλυβα, του αλουμινίου, των μπαταριών ιόντων λιθίου και των κρίσιμων ορυκτών. Αυτοί οι δασμοί αποσκοπούν στην προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων και εργαζομένων από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η USTR έχει ορίσει τους δασμούς στο 25% σε μια σειρά εμπορευμάτων, με τους δασμούς να τίθενται σε ισχύ στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 ή πριν. 25%, ενώ το τιμολόγιο για τους ημιαγωγούς έχει οριστεί στο 50% από το 2025. Αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει τόσο το ξηρό χύμα όσο και το εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων, καθώς οι κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια, με περίπου 21-22 δισεκατομμύρια δολάρια να αποτελούνται από σίδηρο, χάλυβας, αλουμίνιο και άλλα ορυκτά.