ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς - Δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ την ευθύνη για την επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου.

 

Με ανακοίνωσή τους, οι Χούθι επιβεβαίωσαν πως διεξήγαγαν «στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το πλοίο Tutor στην Ερυθρά Θάλασσα, με ναυτικό drone, εναέρια drones και βαλλιστικούς πυραύλους».

Νωρίτερα, δυο βρετανικές εταιρείες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας ανέφεραν πως εμπορικό πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, αφού χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοικτά της Υεμένης.

Το πλοίο επλήγη περίπου 68 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμένα Χοντάιντα, που βρίσκεται στα χέρια των Χούθι, στη δυτική Υεμένη, σύμφωνα με την εταιρεία Ambrey.

Άλλη εταιρεία ναυτικής ασφάλειας, η UKMTO, διευκρίνισε ότι το Tutor, φορτηγό πλοίο υπό σημαία Λιβερίας, σύμφωνα με διάφορους ιστότοπους εξειδικευμένους στις θαλάσσιες μεταφορές, χτυπήθηκε από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) «λευκού χρώματος και μήκους πέντε ως επτά μέτρων».

Το φορτηγό «έβαλε νερό και δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του πληρώματος», πρόσθεσε η ίδια πηγή, επικαλούμενη τον καπετάνιο του πλοίου, εξηγώντας πως υπέστη ζημιά το μηχανοστάσιο.

Διευκρίνισε ακόμη πως το Tutor «χτυπήθηκε δεύτερη φορά, από εναέριο βλήμα άγνωστου τύπου» κι ότι προσφέρεται βοήθεια στο σκάφος από πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε νωρίτερα το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός, ενώ δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος. Κατά την ίδια πηγή, είναι πιθανό το φορτηγό να χρειαστεί να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP