ΠΕΙΡΑΙΑΣ

«Τα κάνιστρα με τα καλοκαίρια», το νέο μυθιστόρημα της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου

«Τα κάνιστρα με τα καλοκαίρια», το νέο μυθιστόρημα της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου  παρουσιάστηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Ο μυθιστορηματικός καμβάς του έργου αποτελεί σύντηξη επινενοημένων χαρακτήρων και ιστορικής πραγματικότητας. Πρόσωπα και γεγονότα επηρεάζονται από το εκρηκτικό ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό αμάλγαμα της δεκαετίας του ’60 και συναιρούνται στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Οι ήρωες συνδέονται με ένα ευρύ πλέγμα σχέσεων που οδηγούν σε ιερές φιλίες, τραυματικά αδιέξοδα, καταδικασμένους ή ευτυχείς γάμους, επουλωμένες ή ανοιχτές πληγές, σε προσωπικά αδιέξοδα και ματαιωμένα όνειρα, καταστροφικούς ή εξαίσιους έρωτες και τέλος στη λύτρωση με την έννοια της αρχαίας τραγωδίας.

Για το βιβλίο μίλησε η ιστορικός τέχνης Δρ Μαράη Γεωργούση, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων «Τα περιγράμματα των προσώπων και των καταστάσεων είναι σταθερά, οι ιστορίες αναπτύσσονται παράλληλα και οι δεσμοί που τις ενώνουν φαντάζουν εξωτερική. Η ατμόσφαιρα της εποχής είναι διάχυτη και συνεχώς παρούσα. Είναι σαν να παρακολουθούμε τη βιογραφία μιας κοινωνίας. Θα τονίσω ότι από την αρχή ως το τέλος, σε αυτό το τόσο ενδιαφέρον μυθιστόρημα των άριστων περιγραφών των ηρώων, των γεγονότων, του περιβάλλοντος πλαισίου αλλά κυρίως των συναισθημάτων.

»Επίσης με γοητεύει το εξώφυλλο του βιβλίου που ταιριάζει απόλυτα με τον τίτλο αλλά υπαινικτικά μας κλείνει το μάτι για μια όχι και τόσο κυριολεκτική ερμηνεία του αλλά μια συμβολική ανάγνωση του ως προς το περιεχόμενο. Πρόκειται για έργο της Μαρίας Φιλοπούλου, δροσερό και επίκαιρο, λουσμένο το φως με τη διαφάνεια στον βυθό και την παιχνιδιάρικη μορφή ενός κοριτσιού, μιας κολυμβήτριας που πλέει στη ζωή και στον κόσμο των συναισθημάτων.»

Η συγγραφέας - δημοσιογράφος με τον καλό συνάδελφο Δημήτρη Καπράνο

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Τα κάνιστρα με τα καλοκαίρια» διάβασαν οι ηθοποιοί Αλίνα Κοτσοβούλου και Μάνος Πετούσης, ενώ η συγγραφέας αναφέρθηκε στους αληθινούς ήρωες που υπάρχουν στο έργο της και στην πρόθεσή της να περιγράψει δυναμικά παρούσες ή εκκωφαντικά απούσες γυναίκες αλλά και πολυδιάστατους ανδρικούς χαρακτήρες χωρίς παρωπίδες ή εμμονές στα στερεότυπα, με ρεαλισμό και χωρίς διάθεση αγιοποίησης.

Oι εκδόσεις Ύδωρ - Όμιλος Πολιτισμού, ευχαριστούν το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη για τη θερμή φιλοξενία. Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους καλεσμένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ζωγράφο κυρία Μαρία Φιλοπούλου για την ευγενική παραχώρηση του έργου της "Κολυμβήτρια κάτω από το νερό 2", που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου.