ΠΕΙΡΑΙΑΣ

"Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων"

Συνάντηση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με τον Δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη

Στο επίκεντρο της συζήτησης  η ακραία υποστελέχωση και τα προβλήματα που επιφέρει στους  Δήμους

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη στο Δημαρχείο Πειραιά, με τον οποίο συζήτησαν αυτοδιοικητικά  θέματα, εστιάζοντας σε μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, τα οποία δημιουργούν προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων και στην καλύτερη δυνατή αποδοτικότητα των Δημοτικών Αρχών.

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Μώραλης,  η στάση της κεντρικής διοίκησης να μην επιτρέπει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δυσκολεύει καταλυτικά την ομαλή λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων και κατ΄ επέκταση  την άμεση υλοποίηση έργου.

 

 

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

 

«Πριν λίγες ημέρες είχα την χαρά να  υποδεχθώ στο Δημαρχείο Πειραιά τον καλό συνάδελφο Δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδακη.

 

Συζητήσαμε μια σειρά αυτοδιοικητικών θεμάτων και προβλημάτων με κυριότερο  την ακραία υποστελέχωση των δήμων σε απολύτως κρίσιμους  τομείς για την κοινωνία και τους πολίτες, η οποία δεν μας επιτρέπει να αποδώσουμε όσο θα μπορούσαμε και μας αφήνει απροστάτευτους απέναντι στους νόμους.

 

Ακραίες ελλείψεις στις οικονομικές υπηρεσίες, στις τεχνικές υπηρεσίες, στην πολεοδομία αλλά και αλλού μας δυσκολεύουν χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

 

Είναι πλέον ακατανόητη η διαχρονική εμμονή της κεντρικής  διοίκησης για σχεδόν μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης ενώ την ίδια ώρα μεταφέρονται αρμοδιότητες, φυσικά πάντα χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και παράλληλα καλούμαστε να απορροφήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους που οι ίδιοι έχουμε εξασφαλίσει και που προφανώς είναι κρίμα για τους πολίτες και την χώρα να μην απορροφηθούν.

 

Είναι δε ακατανόητο, καθώς οι άμεσες και επιτακτικές ανάγκες δεν είναι  χιλιάδες εργαζομένων, παρά μερικές δεκάδες στους «μεγάλους» δήμους και κάτι λιγότερο  στους μικρότερους.

 

Με τον Δήμαρχο Ύδρας συζητήσαμε  επιπλέον πιθανές συνεργασίες μεταξύ των δύο δήμων ώστε να πετύχουμε ίσως από  κοινού  καλύτερα αποτελέσματα,  αλλά αυτό είναι κάτι που προφανώς για να προκύψει  θα πρέπει αφενός να μελετηθεί σοβαρά η δυνατότητα, σαφέστατα η νομιμότητα αλλά και η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας προοπτικής.

 

Συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή ώστε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών που ως δήμαρχοι οφείλουμε να προασπιζόμαστε».