ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Εντοπισμός μεταναστών σε Σάμο, Χίο και Σύμη

Εντοπισμός 22 αλλοδαπών και σύλληψη του διακινητή τους στη Σάμο

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σάμου για την ύπαρξη ενός σκάφους με αλλοδαπούς που κινούταν με μεγάλη ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές προς τις βόρειες ακτές της Σάμου, πλησίον του οικισμού ¨ΚΟΚΚΑΡΙ¨ Σάμου. Στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε ένα πνευστό ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με είκοσι δύο (22) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (11 άνδρες, 07 γυναίκες και 04 ανήλικα). Ακολούθησε καταδίωξη με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους. Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους περισυνέλεξε τους επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους και προέβη στη σύλληψη ενός 39χρονου, ο οποίος υποδείχθηκε από τους έτερους αλλοδαπούς ως ο διακινητής που τους μετέφερε από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο 39χρονος συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν.3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨ και του άρθρου 25 του Ν.5038/2023 ¨Διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών σε ελλαδικό χώρο¨. Οι είκοσι δύο (22) αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου, ενώ το ταχύπλοο καταστράφηκε. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.
 
 
Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Χίου για την ύπαρξη ενός ύποπτου σκάφους με κατεύθυνση προς τις ακτές της περιοχής ¨ΚΕΡΑΜΕΙΑ¨. Αμέσως στην περιοχή μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, όπου εντόπισε ένα ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, ο χειριστής του Τ/Χ σκάφους προσπάθησε να διαφύγει και ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία το Τ/Χ πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Το Τ/Χ σκάφος ακινητοποιήθηκε και ακολούθως, οι δέκα εννέα (19) αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο μετέβη στο σημείο για παροχή συνδρομής. Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου, ενώ ο 50χρονος αλλοδαπός διακινητής τους συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨ και των άρθρων 24-25 του Ν.5038/2023 ¨Διακίνηση¨. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το  μέσο μεταφοράς.
 
 
Τις πρωινές ώρες σήμερα, ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε σε βραχώδη περιοχή της παραλίας Νάνου Σύμης επτά (07) αλλοδαπούς ( 03 άνδρες, 01 γυναίκα και 03 ανήλικα), τους οποίους περισυνέλεξε και στη συνέχεια μετέφερε στον όρμο ¨ΠΕΔΙ¨ της Σύμης. Οι αλλοδαποί δήλωσαν πως ξεκίνησαν τις πρωινές ώρες σήμερα από το Μποζμπουρούν Τουρκίας με ταχύπλοο πνευστό σκάφος, ενώ κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των τεσσάρων χιλιάδων και πεντακοσίων ευρώ (4.500€) έκαστος στον χειριστή του σκάφους για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, ο οποίος μετά την αποβίβασή διέφυγε προς έναντι τουρκικά παράλια. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σύμης.