Ναυτικό Σαλόνι 2021: Διακοπές με σκάφος, αναδυόμενη τάση με προοπτικές ανάπτυξης

Δευτέρα, 06 Δεκέμβριος 2021 17:18
Οι διακοπές με σκάφος αναψυχής αποτελεί πλέον μια προσφιλή και προσιτή επιλογή για πολλούς Έλληνες και όπως λένε οι ειδικοί του χώρου, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι τουρίστες πραγματοποιούν στροφή βάζοντας τις διακοπές με σκάφος αναψυχής στην ατζέντα των διακοπών τους.
 
Όπως τονίζουν, είτε είναι ιστιοφόρα είτε καταμαράν είτε μηχανοκίνητα, κερδίζουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους «πιστούς». Οι λάτρεις του χώρου έχουν την δυνατότητα να δουν μεταξύ πολλών σε μέγεθος και είδος σκαφών στο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών που ανοίγει τις πύλες του στις 8 με 12 Δεκεμβρίου 2021 στο Metropolitan Expo. 
 
Παράλληλα μπορούν να ενημερωθούν  για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και τις επενδυτικές προοπτικές του κλάδου μιας και τα σκάφη αναψυχής, μπορούν να αποτελέσουν και επένδυση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς σε όλο τον κόσμο. 
 
Σύμφωνα με την αγορά οι διακοπές με σκάφος είναι μια αναδυόμενη τάση η οποία εξελίσσεται και σύμφωνα με την αγορά έχει ενισχυθεί περαιτέρω από το 2020 και μετά. Η πανδημία συνέβαλε σε αυτό μιας και έχει αλλάξει άρδην τις συνήθειες του κοινού με αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος να προτιμά την ασφάλεια που προσφέρει σε υγειονομικό επίπεδο, το σκάφος αναψυχής, ενώ και οι τιμές ενοικίασης τους είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τον τουρισμό στην ξηρά. Με βάση τα στοιχεία του κλάδου οι ενοικιάσεις σκαφών στη χώρα μας έχουν εκτιναχθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φετινή χρονιά, που οι πληρότητες στα επαγγελματικά σκάφη έφτασαν το 100%.
 
Αλλά και το 2020 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για τον κλάδο, τονίζουν στη «Νaftemporiki» τα στελέχη του χώρου, καθώς φάνηκε πως οι Έλληνες επιστρέφουν στην θάλασσα, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν κυρίως όμως τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε το κοινό στρέφεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε θαλάσσιες εξορμήσεις.
 
Επιπλέον οι κρουαζιέρες ολιγοήμερες ή πολυήμερες προτιμήθηκαν από Έλληνες και ξένους τουρίστες δείχνοντας προτίμηση στην ενοικίαση σκαφών, ιστιοπλοϊκών, φουσκωτών σκαφών για μικρές ή μεγαλύτερες κρουαζιέρες, συνδυάζοντας διακοπές στη στεριά και τη θάλασσα. Όσον αφορά την αγορά τους, οι ειδικοί λένε ότι κομβικό σημείο αποτελεί η πρόβλεψη στο νόμο που λέει πως ένα σκάφος μήκους έως 5 μέτρα δεν έχει φόρο πολυτελείας. 
 
Όλη αυτή η άνθηση φυσικά έχει προκύψει και από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που αξιοποιεί ο κλάδος τον τελευταίο καιρό και αφορούν υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν επιδότηση έως και 80% και να ξεκινήσουν το επιχειρείν στη θάλασσα.
 
Οι επιδοτήσεις ΕΣΠΑ για τουριστικά σκάφη περιλαμβάνουν δραστηριότητες για σκάφη αναψυχής που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις, κρουαζιέρες ή άλλα επαγγελματικά σκάφη για θαλάσσια sports. Το τουριστικό σκάφος μπορεί να επιδοτηθεί μέσω τοπικών προγραμμάτων LEADER, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, έως 50%, ενώ η επιδότηση για επενδύσεις σε εξοπλισμό επί του σκάφους φτάνουν το 85%.
 
Οι άνθρωποι της αγοράς θαλάσσιων σκαφών τονίζουν πως η παρούσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για την εμπορική εκμετάλλευση σκαφών με μια διαφορετική ανάγνωση αυτή τη φορά, διότι πέρα από τη δυνατότητα της ενοικίασης υπάρχει η ευκαιρία δημιουργίας επιχειρήσεων συναφών με τον κλάδο και αφορούν αξεσουάρ για σκάφη και ναυτικά είδη.