Πλακιωτάκης: Τα ημερόπλοια στο ίδιο ναυτιλιακό καθεστώς!

Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2020 12:30
Θέση για τα αιτήματα των επαγγελματιών στα ημερόπλοια, πήρε κατά την σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Πιο συγκεκριμένα και σε ερώτηση του portcity.gr , είπε πως πάγια θέση του Υπουργείου είναι να υπάρχει συνολική ναυτιλιακή πολιτική και ήδη τα αιτήματά τους όπως αυτό της μείωσης του ΦΠΑ, έχει τεθεί στο αρμόδιο υπουργείο οικονομικών.
Πριν λίγες μέρες οι επαγγελματίες στον συγκεκριμένο κλάδο εξέδωσαν μια σειρά από μέτρα που πρέπει να παρθούν, ώστε να μην αναγκαστούν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία από τα πλοία τους.
 
Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση έλεγαν:
 
 
 
Η Ένωσή μας εκπροσωπεί τα 850 περίπου επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, που εκτελούν ημερήσιες θαλάσσιες περιηγήσεις όπως ορίζονται στο Ν. 4256/14. 
 
Πρόκειται,  για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο τμήμα του θαλάσσιου τουρισμού και της ναυτιλίας  μας, δεδομένου ότι τα πλοία αυτά : 
- Φέρουν στο σύνολό τους αποκλειστικά την ελληνική σημαία, 
- Εξυπηρετούν εκατομμύρια ξένους και Έλληνες τουρίστες, οποιασδήποτε οικονομικής κατάστασης 
- Απασχολούν  περίπου 3.500 αποκλειστικά Έλληνες ναυτικούς, 
- Δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, σε νησιά της άγονης γραμμής και της μεθορίου, συμβάλλοντας  στην απασχόληση και πολλών άλλων επιχειρήσεων, προσφέροντας ένα τουριστικό προϊόν  αιχμής που αναδεικνύει τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλους, οικολογικά πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες, ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η χώρα μας. 
 
Η περίοδος που διανύουμε, είναι κρίσιμη για την επανένταξη στην καθημερινότητα και για την ομαλή επαναφορά της Ελληνικής οικονομίας, προσπαθώντας  πάνω απ΄ όλα την προστασία της ανθρώπινης ασφάλειας αλλά και την ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών .  
 
Ο Κλάδος των Ημεροπλοίων  στηρίζεται στις ατομικές και οικογενειακές υπερπροσπάθειες, ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.  
Μετά την οικονομική κρίση του 2008 και προσπαθώντας ν’ ανακάμψουμε ώστε να σωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις, ήρθε και προστέθηκε το πλήγμα από τις επιπτώσεις του COVID-19 με καταστροφικά αποτελέσματα και στον δικό μας κλάδο. 
 
Το αντικείμενο της  δραστηριότητας μας, κινείται σε ποικίλες μορφές μεταξύ της μεταφοράς επιβατών αλλά και της τουριστικής αναψυχής τους με αποτέλεσμα οι προσπάθειες των συναρμόδιων Υπουργείων να δυσλειτουργούν  και να βρισκόμαστε στην αφάνεια και ανύπαρκτη στήριξη αυτή τη δύσκολη περίοδο αλλά και αρκετά χρόνια πριν. 
  
Τα περισσότερα μέτρα στήριξης για τους κλάδους της ναυτιλίας και του τουρισμού έχουν ψηφισθεί ενώ δυστυχώς για τα Ημερόπλοια έχουν δοθεί μόνο όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας, χωρίς κανένα μέτρο στήριξης της επαναλειτουργίας . 
 
 Τα αιτήματα που χρίζουν άμεσης παρέμβασης είναι τα εξής :
 
1. Μείωση του Φ.Π.Α. 
 
Ο συντελεστής Φ.Π.Α. των ημερήσιων περιηγήσεων έχει παραμείνει στο 24% από τον Σεπτέμβριο του 2015 παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για μείωσή του, (και πριν την περίοδο COVID-19 ) προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της ημερήσιας κρουαζιέρας. 
Σημειώνουμε ότι η Πολιτεία έχει προστατέψει την ανταγωνιστικότητα άλλων κλάδων του θαλάσσιου  τουρισμού, απόλυτα συγγενείς, που επωφελούνται εδώ και χρόνια συντελεστή ΦΠΑ 12% στην δική τους δραστηριότητα. 
Διεκδικούμε την ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ των Ημεροπλοίων με τους άλλους κλάδους του θαλάσσιου τουρισμού, στο θέμα του Φ.Π.Α. και θωρούμε άνιση και άδικη την ύπαρξη διαφορετικών συντελεστών σε κλάδους της ίδιας τουριστικής υπηρεσίας . 
 
Σημειώνουμε εξάλλου ότι η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της τωρινής κυβέρνησης, στα πλαίσια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στον τομέα του τουρισμού . 
 
 
2. Επιδότηση των ασφαλιστικών  ή μισθολογικών εισφορών των  ναυτικών
 
Με την επαναλειτουργία των τουριστικών ημερόπλοιων το βέβαιο είναι ότι η κίνηση θα είναι εξαιρετικά μειωμένη ενώ θα έχει καταβληθεί το κόστος συντήρησης και πιστοποίησης.  Για να παρατείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την φετινή περίοδο λειτουργίας των πλοίων και να προστατεύσουμε με αυτό τον τρόπο στο μέτρο του δυνατού την εργασία των ναυτικών μας, ζητούμε την συνδρομή του Κράτους με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών ή μισθολογικού κόστους των πληρωμάτων των πλοίων μας, για την φετινή περίοδο εκμετάλλευσης, όπως ισχύει και για άλλους κλάδους εργασίας του τουρισμού  .
 
3. Αναστολή Τέλους Πλοίων Αναψυχής & Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ)
 
Το ΤΕΠΑΗ αφορά  σκάφη που βρίσκονται σε λειτουργία ή λειτουργική ετοιμότητα ενώ εξαιρούνται τα παροπλισμένα σκάφη. Λόγω των πρωτόγνωρων οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και της επίσημης αναστολής λειτουργίας και απαγόρευσης απόπλου των τουριστικών ημερόπλοιων, διεκδικούμε την άμεση διακοπή της χρέωσης του ΤΕΠΑΗ και σε κάθε περίπτωση την αναστολή πληρωμής του για την φετινή χρονιά, εξαιρουμένου του διαστήματος που τα πλοία θα μπορέσουν να εργαστούν. 
 
 
4. Επιδότηση 800 € στις ναυτικές εταιρείες  : 
 
Καμία επιχείρηση Ημεροπλοίων (ατομική ή ναυτική εταιρεία) δεν έλαβε την ενίσχυση των 800€ που έλαβαν όλοι οι πληττόμενοι ελεύθεροι  επαγγελματίες, παρά το γεγονός ότι τα πλοία τις τελούσαν σε απαγόρευση απόπλου από τις 13 Μαρτίου 2020 . 
Στη σελίδα της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι δικαιούνται επιδότηση  τις οι εταιρείες εκτός από τις ανώνυμες . Οι ναυτικές εταιρείες δεν αναφέρονται πουθενά και δεν γνωρίζουμε εάν αυτό έγινε εκ παραδρομής ή για  συγκεκριμένο λόγο . 
Οι ατομικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στη Κρήτη καθ’ υπόδειξη των αρμόδιων Δ Ο Υ,  δεν αναγράφουν τα έσοδα στον κωδικό 047, του εντύπου Ε3 (γιατί είναι αφορολόγητα)  ενώ συμπληρώνονται  στο έντυπο Ε1 . 
Διεκδικούμε την επιδότηση ατομικών και ναυτικών εταιρειών με το ποσό των 800 € όπως πραγματοποιήθηκε σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις .
 
5 . Επιδοτήσεις ΕΣΠΑ – Ευρωπαϊκές και κρατικές επιδοτήσεις  
 
Τα Ημερόπλοια την τελευταία εικοσαετία δεν έχουν τύχει καμίας επιδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα  στην ανανέωση του ξενοδοχειακού τους εξοπλισμού όπως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις τουρισμού με ποσοστά άνω των 50 %. 
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες των επιχειρήσεών μας και ενόψει οιωνδήποτε προγραμμάτων ενίσχυσης ή στήριξης λόγω των συνεπειών του Covid-19 είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια, θεωρούμε δεδομένο και ζητούμε ο κλάδος των τουριστικών ημερόπλοιων να περιληφθεί στους δικαιούμενους την ενίσχυση αυτή, ως ένας από τους πλέον πληττόμενους από την τραγική αυτή συγκυρία. 
Θεωρούμε ότι τα αιτήματά μας είναι εύλογα, δίκαια και λογικά και είμαστε βέβαιοι ότι και με την δική σας  στήριξη, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε των πρωτόγνωρη αυτή κρίση.