Στη Χαλκίδα η θρυλική “CHRISTINA O” του Ωνάση

Πέμπτη, 24 Μάιος 2018 16:31
Της Μαρίας Καράπα
 
Στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου και συγκεκριμένα στο Ναυπηγείο της Χαλκίδας, κατέπλευσε την Δευτέρα 21/5/18, η θρυλική θαλαμηγός “CHRISTINA O” του Αριστοτέλη Ωνάση, για εργασίες συντήρησης και επισκευής, στρέφοντας τα βλέμματα των κατοίκων επάνω της. Αποτελώντας μέχρι και σήμερα συνώνυμο του πλούτου και της χλιδής, εξυπηρετεί πλέον συμφέροντα charter για V.I.P πελάτες με εβδομαδιαίο ποσό ενοικίασης που αγγίζει τις 450.000 ευρώ!
 
 
 
Το «ησυχαστήριο» του Ωνάση, έχει αλλάξει κατά καιρούς αρκετά ιδιοκτησιακά χέρια και κουβαλάει μεγάλη ιστορία. Ανήκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό και μάλιστα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιήθηκε ως συνοδό σκάφος των νηοπομπών, για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις στην Αγγλία και τη Ρωσία.
 
 
Το ’53 περνάει στα χέρια του Έλληνα κροίσου και ανακαινίζεται πλήρως, ώστε να εξυπηρετήσει τα ακριβά γούστα και ανάγκες του νέου της ιδιοκτήτη. 
Το μήκος του φτάνει τα 99 μέτρα και διαθέτει εκτός από την Προεδρική Σουίτα και 18 ακόμα  καμπίνες επιβατών. Περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αθλητικό κέντρο, γυμναστήριο, τζακούζι, χώρο για περιποιήσεις ομορφιάς και φυσικά την περίφημη πισίνα με τον Μινώταυρο σε ψηφιδωτό, που με το πάτημα ενός κουμπιού ανυψώνεται και γίνεται πίστα χορού.
 
 
 
Το σκάφος φιλοξένησε τις χρυσές εποχές του, τεράστιες προσωπικότητες όπως τον Τζον Φ. Κένεντι, Φρανκ Σινάτρα, την Μεριλιν Μονρόε, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μαρία Κάλλας κ.α., με ολοήμερα και ολονύχτια πάρτι και τους καλεσμένους να δηλώνουν έκπληκτοι με την πολυτέλεια. 
Μετά τον θάνατό του περάνει στα χέρια της κόρης του Χριστίνας και εκείνη με την σειρά της το δώρισε στο Ελληνικό δημόσιο με νέα πλέον ονομασία, «ΑΡΓΩ». Εγκαταλελειμμένο μέχρι και το 1998 περνάει στα χέρια του Εφοπλιστή Τζον Πολ Παπανικολάου που ξόδεψε 37.000.000 ευρώ για την πλήρη ανακαίνισή του. Έδωσε ξανά στην θαλαμηγό το παλιό της όνομα “CHRISTINA” προσθέτοντας το λατινικό γράμμα «Ο» προς τιμήν του Ωνάση. 
 
 
 
Πολλά στοιχεία έχουν παραμείνει ίδια από τότε, που ο πρώτος του κάτοχος, έψαχνε ιδιαίτερα και πανάκριβα είδη να πλαισιώσουν την ήδη χλιδάτη διακόσμηση, όπως για παράδειγμα τα περίφημα δόντια ελεφάντων που κοσμούν περιμετρικά τον πάγκο του μπαρ και τα σκαμπό με δέρμα από όρχεις ελεφάντων. 
 
 
 
To 2010, μετά τον θάνατο του Παπανικολάου, οι κληρονόμοι του αποφάσισαν να βγάλουν στο σφυρί το υπερπολυτελές γιοτ, μέσω ενός πρακτορείου που ειδικεύεται στις πωλήσεις θαλαμηγών, με την τιμή πώλησης να φτάνει τα 25.000.000 ευρώ. 
 
 
Εβρισκόμενο στα αζήτητα για περισσότερο από 8 χρόνια, εξυπηρετεί πλέον πελάτες συγκεκριμένου οικονομικού μπάτζετ, που διαθέτουν υπέρογκα ποσά για μια βόλτα μαζί της…!