ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Ναυτιλιακή αγορά: Η γεωπολιτική κρατά το «πηδάλιο» το 2024 Featured

Αυξανόμενη μεταβλητότητα στους περισσότερους τύπους φορτίων προβλέπουν τα στελέχη του κλάδου

Έτος αυξανόμενης μεταβλητότητας για τις περισσότερες αγορές της ναυτιλίας χαρακτηρίζουν το 2024 στελέχη του κλάδου.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και η μείωση των ημερήσιων διελεύσεων στη Διώρυγα του Παναμά, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, οδηγούν σε αύξηση των τονομιλίων, αλλά και του λειτουργικού κόστους των πλοίων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9% το 2024, ενώ αναμένει ότι η ανάπτυξη το 2025 θα κλείσει στο 3,1%.

Πάντως, μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Αγορά δεξαμενόπλοιων

Η αγορά των δεξαμενόπλοιων έχει ήδη ξεκινήσει το 2024 με αβεβαιότητα για το εμπόριο σε ορισμένες διαδρομές, καθώς η κλιμάκωση των επιθέσεων από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ώθησε πολλά tankers να αποφύγουν τον πλου της περιοχής, ενώ άλλα να πραγματοποιούν το ταξίδι με πρόσθετο ασφάλιστρο πολεμικού κινδύνου.

Κατά συνέπεια, οι ναύλοι έχουν αυξηθεί απότομα. Ο χρόνος ταξιδιού για ένα ταξίδι Τζουμπέιλ-Ρότερνταμ μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας αυξήθηκε κατά 16 ημέρες, σε περίπου 39 ημέρες.

Σύμφωνα με τον ναυλομεσίτη SSY, τα Aframaxes και τα Suezmaxes επωφελήθηκαν από τις αυξημένες ροές ρωσικού αργού πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία, με τα πλοία που ανήκουν στην Ε.Ε. να μπορούν να μεταφέρουν αυτό το πετρέλαιο στο πλαίσιο του μηχανισμού ανώτατης τιμής.

Επίσης η ανάκαμψη του αργού πετρελαίου της Κίνας μετά τον Covid-19 έδωσε ώθηση στο εμπόριο δεξαμενόπλοιων, με τις εισαγωγές αργού και τα δρομολόγια των διυλιστηρίων της χώρας να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τη ναυλομεσιτική Χclusiv Shipbrokers, τα πρώτα σημάδια του 2024 υποδηλώνουν ένα πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Ο ναύλος στο MR Pacific Basket στη spot έχει αυξηθεί στα 56.707 δολ. την ημέρα, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του από τα τέλη του 2022.

Θετικές διαφαίνονται οι εξελίξεις και στα routes του Ατλαντικού, με το MR Atlantic Basket να διαμορφώνεται στα 36.460 ημερησίως.

Όσον αφορά τα LR1 και LR2 δεξαμενόπλοια, στα routes που συνδέονται με τη Μέση Ανατολή οι ναύλοι ξεπέρασαν τα 100.000 την ημέρα.

Αστάθεια σε LPG – LNG

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος λόγω των ψυχρότερων θερμοκρασιών του χειμώνα και της αποκλιμάκωσης των τιμών, αλλά οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι ανησυχίες από την πλευρά της προσφοράς θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια των τιμών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας IEA.

Αν και οι τιμές ναυλαγοράς αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2023, καθώς κοιτάμε προς το 2024, οι αρχικές προοπτικές είναι πτωτικές, ενώ υπάρχει μια ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης υπέρ της αγοράς μακροχρόνιων ναύλων. Το 2024 η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,5% ή 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).

Στην εβδομαδιαία έκθεσή της, η Fearnley LNG ανέφερε ότι τα μέσα ετήσια επίπεδα για τα δίχρονα πλοία (χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων) είναι στα 86.500 δολάρια ανά ημέρα στα δυτικά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2023 στα 124.317 δολάρια ανά ημέρα και 159.288 δολάρια ανά ημέρα το 2022.

Αγορά ξηρού φορτίου

Στην αγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, αυξημένος αριθμός πλοίων εκτρέπονται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας λόγω των πρόσφατων επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με την Χclusiv Shipbrokers, η τάση αυτή είχε ως αποτέλεσμα περίπου 3,9 εκατ. τόνοι φορτίων σιτηρών να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές, από 7,7 εκατομμύρια τόνους που διέρχονταν από τη Διώρυγα του Σουέζ κάθε μήνα.

Η BIMCO αναμένει ότι η ζήτηση χύδην ξηρού φορτίου θα αυξηθεί από 0%-1% το 2024 και από 0,5%-1,5% το 2025.

Επίσης οι μέσες αποστάσεις πλεύσης θα επιμηκυνθούν από 0%-1% το 2024 και το 2025. Το 2023 αποδείχθηκε ένα ισχυρό έτος για τα θεμελιώδη στοιχεία του ξηρού φορτίου, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του ναυλομεσίτη SSY. Τα έσοδα των πλοίων τύπου Capesize κορυφώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου γύρω στα 55.000 δολάρια την ημέρα βάσει του μέσου όρου 5TC της Βαλτικής, ένα επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από τον Οκτώβριο του 2021.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, μόνο το 4% του χύδην φορτίου εκτιμάται ότι τη διασχίζει, ενώ τα τονομίλια θα μπορούσαν να
αυξηθούν έως και 5% εάν όλα τα πλοία δρομολογούνται γύρω από την Αφρική.

Ζήτηση στα containerships

Στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και εν όψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς στις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει αύξηση της ζήτησης χωρητικότητας και των τιμών ναύλων στη spot αγορά.

Ο αναλυτής της Maritime Strategies International (MSI) Daniel Richards, μιλώντας στο Seatrade Maritime Podcast, είπε ότι η ζήτηση πέρυσι σημείωσε ελαφρά συρρίκνωση για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ η προσφορά αυξήθηκε κατά 8%. Το 2024 η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει κατά 4%.

Πρόσθεσε ότι η προσφορά θα εξακολουθήσει να είναι 7% σε ετήσια βάση, αλλά ο σωρευτικός αντίκτυπος των νέων παραδόσεων που ξεπερνούν κατά πολύ τις αποσύρσεις του στόλου θα οδηγήσει πιθανώς σε προβλήματα σχετικά με τη χωρητικότητα το 2024.

naftemporiki.gr