ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Γ.Γ. ΙΜΟ: Παράδειγμα η Ελλάδα στη Ναυτιλία για το πως εξελίσσεται Featured

Ο Arsenio Dominguez επέλεξε την Ελλάδα για να κάνει την πρώτη του διεθνή παρουσία-αποστολή

Τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι ο νέος γ.γ. του ΙΜΟ επέλεξε την Ελλάδα για να κάνει την πρώτη του διεθνή παρουσία-αποστολή. Ξεκίνησε τη θητεία από τη χώρα που ελέγχει τo 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου με βάση τη χωρητικότητα και το 60% του Ευρωπαϊκού στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην θαλάσσια  βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός τόνισε τη στενή και παραγωγική συνεργασία του Υπουργείου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Επισήμανε την άμεση και αποτελεσματική σύμπλευση στους κοινούς στόχους της αναβάθμισης του τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης –ονομάζοντας, μάλιστα, το 2024 «Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης» – της επιτάχυνσης του εκσυγχρονισμού του νηολογίου, της ισορροπημένης και ορθολογικής μετάβασης σε μια ανταγωνιστική και πιο πράσινη ναυτιλία, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

 

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, απευθυνόμενη στον Γ.Γ. του ΙΜΟ, καθώς και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην εθνική, αλλά και διεθνή ηγεσία της ναυτιλίας των Ελλήνων. Στην έναρξη της ομιλίας της Προέδρου προβλήθηκαν στοιχεία της ισχύς της ελληνικής ναυτιλίας, ως της ποντοπόρου και πρωτοπόρου ναυτιλίας του κόσμου.

 

Ο επίτιμος προσκεκλημένος, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Arsenio Dominguez, αναφέρθηκε στη σημασία της Ελλάδας ως ναυτικό έθνος, επικροτώντας το έργο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Στη συνέχεια, παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες των προτεραιοτήτων του Οργανισμού.

Τόνισε ότι η αρχή της ασφάλειας αποτελεί επίκεντρο της στρατηγικής του Οργανισμού, τονίζοντας ότι η φετινή World Maritime Day έχει ως θέμα «Navigating the Future: Safety First». Αναφέρθηκε, επίσης, στον επιτελικό ρόλο των ναυτικών που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αντίξοες συνθήκες. Στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας και τη βαθιά τεχνογνωσία και εμπειρία της, καλώντας την να συνεχίσει να συμβάλει στο έργο του διεθνούς οργανισμού.

O Γ.Γ. του ΙΜΟ εξήρε το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στις εξελίξεις σε σχέση με τις μεγάλες προκλήσεις λόγω της εμπειρίας και ικανότητας των Ελλήνων στη ναυτιλία. « Παράδειγμα η Ελλάδα στη Ναυτιλία για το πως εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες» είπε και συνέχισε:

«Πρέπει να παρέχουμε γνώση σε κράτη μέλη ώστε να πάρουν τα μέτρα εκείνα για να βοηθήσουν τη ναυτιλία σε μια πράσινη μετάβαση. Και η τεχνογνωσία της Ελλάδα είναι σημαντική» τόνισε ενώ έκανε ειδική αναφορά στους ναυτικούς χάρις στους οποίους συνεχίζει να κινείται η παγκόσμια ναυτιλία κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες.

 

«Γεωπολιτική και κλιματική ατζέντα βάζουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής» είπε και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει εγρήγορση για τις εξελίξεις σε θέματα διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας

«Δείτε τι συμβαίνει στην Ερυθρά θάλασσα. Πόσο αρνητική είναι η επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε, Το δεύτερο σημαντικό είναι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και να στέλνουμε προϊόντα παντού. Από την πλευρά μας θέλουμε ένα διαφανή, συμπεριληπτικό τρόπο άσκησης πολιτικής. Όλοι θα πρέπει να εργαστούν ώστε να αλλάξει η εικόνα του κλάδου» και συνέχισε:

«Θα πρέπει να εργαστούμε στην κατεύθυνση αυτή. Να γίνει ο κλάδος πιο ασφαλής πιο πράσινος πιο ανθεκτικός. Να δουλέψουμε σε αυτό., Μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να ωθούμε τον κλάδο πιο ψηλά” είπε και κατέληξε λέγοντας:

«Να δούμε τι χρειάζεται και τι πρέπει να κάνουμε για την απανθρακοποίηση του κλάδου».