ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Περισσότερα bulk carriers και containerships προς διάλυση το 2023

Παρότι η δραστηριότητα ανακύκλωσης πλοίων διαμορφώνεται φέτος περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022, οι τύποι των βαποριών που διαλύονται διαφέρουν, απόρροια των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα στις ναυλαγορές

Παρότι η δραστηριότητα ανακύκλωσης πλοίων διαμορφώνεται φέτος περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022, οι τύποι των βαποριών που διαλύονται διαφέρουν, απόρροια των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα στις ναυλαγορές

36 bulkers και 32 containerships κατέληξαν σε γιάρδες ανακύκλωσης φέτος, έναντι 12 και κανενός αντίστοιχα πέρυσι.

Σύμφωνα με ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers, συνολικά 96 πλοία (bulk carriers, tankers, gas carriers και containerships) οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια το πρώτο πεντάμηνο του 2023.

Τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και αυτά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πωλούνται συχνότερα φέτος για scrap, καθώς τα ναύλα σε αμφότερες τις αγορές είναι υποτονικά, ιδιαίτερα συγκριτικά με τα νούμερα που είδαμε την προηγούμενη τριετία. Συγκεκριμένα, 36 bulkers και 32 containerships κατέληξαν σε γιάρδες ανακύκλωσης φέτος, έναντι 12 και κανενός αντίστοιχα πέρυσι.

Στον αντίποδα, στην αγορά των δεξαμενόπλοιων καταγράφεται μείωση στον αριθμό των προς ανακύκλωση πλοίων, λόγω των θετικών συνθηκών στην αγορά και του «καυτού» ενδιαφέροντος για μεταχειρισμένα βαπόρια μεγάλης ηλικίας. Ειδικότερα, φέτος πουλήθηκαν για scrap 19 tankers, αριθμός μειωμένος κατά 76% σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2022.

Αυξημένος είναι, τέλος, και ο αριθμός των gas carriers (LNG/LPG) που οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια. Συνολικά, τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 παραχωρήθηκαν 9 πλοία, τρεις φορές περισσότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πολλά gas carriers, «προχωρημένης» ηλικίας και παλαιότερης τεχνολογίας ήταν υποψήφια για διάλυση, κάτι που φαίνεται στην αγορά το τρέχον έτος.

Οι τιμές

Στην ανάλυση της Xclusiv επισημαίνεται ότι οι τιμές στις κύριες περιοχές διάλυσης πλοίων, όπως το Πακιστάν, η Ινδία, το Μπαγκλαντές και η Τουρκία υποχωρούν φέτος. Στις τρεις τελευταίες, οι τιμές είναι μειωμένες κατά 14%, 12% και 11% αντίστοιχα το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2023 σε ετήσια βάση, ενώ στο Πακιστάν, «βυθίστηκαν» 22%.

«Η διαρκής οικονομική κρίση στο Πακιστάν έχει επιφέρει σοβαρές προκλήσεις, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι χαμηλά, δημιουργώντας δυσκολίες στην έκδοση πιστώσεων (letters of credit), γεγονός που εμποδίζει τις εργασίες στις τοπικές γιάρδες» αναφέρουν οι αναλυτές.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με την ανάλυση, για έλλειψη δολαρίων και στο Μπαγκλαντές, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει ακόμη περισσότερα την αγορά ανακύκλωσης πλοίων.