ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Υπό την ομπρέλα της Intercargο το 32% του στόλου bulk carriers

Το ένα στα τρία bulk carriers του παγκόσμιου στόλου bulk carriers είναι αυτή τη στιγμή μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού Φορτίου (Intercargo)

Το ένα στα τρία bulk carriers του παγκόσμιου στόλου bulk carriers είναι αυτή τη στιγμή μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού Φορτίου (Intercargo).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, η Intercargo έφτασε σε ένα ιστορικό
ορόσημο, αφού πλέον αντιπροσωπεύει το 32% του παγκόσμιου στόλου ξηρού χύδην φορτίου σε όρους χωρητικότητας (DWT).

Η Ένωση, η οποία συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στο Ντουμπάι στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων ετήσιων συναντήσεων που πραγματοποιεί, έχει πλέον στον στόλο της περισσότερα από 3.200 bulkers εγγεγραμμένα από περισσότερους από 155 πλοιοκτήτες/διαχειριστές/επιχειρηματίες ξηρού φορτίου, ενώ τα μέλη της συμπληρώνονται από 90 εταιρείες-συνεργάτες μέλη που υποστηρίζουν τον τομέα.

Τα μέλη της Intercargo, τα οποία καλύπτουν 30 χώρες, διαχειρίζονται κατά κύριο λόγο πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, όπως άνθρακα, σιτηρών, σιδηρομεταλλεύματος και άλλων χύδην εμπορευμάτων.

Για λογαριασμό των σταθερά αυξανόμενων μελών της, η Intercargo διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διεθνή ναυτιλιακή νομοθεσία, μεταξύ άλλων στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, όπου έχει το καθεστώς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), και ως μέλος της Στρογγυλής Τράπεζας της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Σχολιάζοντας την αύξηση των μελών, ο δρ Κώστας Γκόνης, γενικός γραμματέας της Intercargo, δήλωσε: «Η Intercargo είναι μια ένωση με ισχυρή διεθνή φωνή και μεγάλη βαρύτητα στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η προοδευτικά αναπτυξιακή πορεία μας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό διατήρησης των μελών μας, αντικατοπτρίζει τη σημασία του αφοσιωμένου έργου που επιτελούμε για λογαριασμό των παγκόσμιων μελών μας».

Ο πρόεδρος

Ο κ. Δημήτρης Φαφαλιός ανανέωσε τη θητεία του στο πηδάλιο της Intercargo στα τέλη του 2022. Είναι ο τρίτος κατά σειρά Έλληνας της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Είχαν προηγηθεί: ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης για μια περίοδο έξι ετών, που είχε πάρει τη σκυτάλη από τον κ. Νικ Παπαδάκη.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Φαφαλιός: «Ακολουθώντας μια ταραχώδη περίοδο, οι διαχειριστές στην dry
bulk ναυτιλία καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, την “κληρονομιά” της
Covid-19 και φυσικά την ενσωμάτωση των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
στην καθημερινή λειτουργία των πλοίων. Ωστόσο, οι προσπάθειες της Intercargo για βελτίωση της
ασφάλειας στη θάλασσα αποδίδουν καρπούς και είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε καλά νέα όσον αφορά τα στατιστικά απωλειών πλοίων και κατ’ επέκταση απωλειών ναυτικών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι οι επιδόσεις ασφάλειας της αγοράς των bulk carriers βρίσκονται σε μια σταθερή και ξεκάθαρη τάση βελτίωσης».

Βασική προτεραιότητα της Ένωσης: «Η ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματος είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας. Η υγεία, η ασφάλεια, και η διαθεσιμότητα του προσωπικού είναι ζητήματα που
απασχολούν όλους τους μεγάλους ομίλους. Εκφράζονται ακόμη ανησυχίες για περιστατικά πειρατείας και για μέλη του πληρώματος που βρίσκονται παγιδευμένα λόγω μονομερών ενεργειών από  περιφερειακές αρχές».

Η Intercargo

Η Ένωση αποτέλεσε δημιούργημα του αείμνηστου Αντώνη Χανδρή το 1980 στο Λονδίνο. Τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου αντιπροσωπεύουν σήμερα το 43% του παγκόσμιου στόλου (σε χωρητικότητα) και μεταφέρουν περίπου το 55% του παγκόσμιου θαλάσσιου μεταφορικού έργου. Η Ένωση προωθεί τις θέσεις των μελών της στον ΙΜΟ, καθώς και σε άλλα φόρουμ της ναυτιλίας και της διεθνούς βιομηχανίας, έχοντας ως αρχή τον ελεύθερο και θεμιτό ανταγωνισμό.

naftemporiki.gr