ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Η κίνηση στην ναυτιλιακή αγορά μέσω της έκθεσης της Xclusive shipbrokers Featured

Η αγορά ξηρού χύδην χύδην παρουσιάζει μεικτές επιδόσεις από την αρχή του έτους, με διαφορετικά τμήματα να παρουσιάζουν διαφορετικές τάσεις.

 Ενώ ορισμένοι τομείς είτε γνώρισαν σταθερή ανάπτυξη είτε παρέμειναν σχετικά σταθεροί, άλλοι αντιμετώπισαν προκλήσεις. Η αγορά Capesize, ειδικότερα, γνώρισε μια αξιοσημείωτη άνοδο από τις αρχές Αυγούστου με το Baltic 5TC Average να αυξάνεται σχεδόν κατά 41%, κλείνοντας την εβδομάδα στα 26.826 USD/ημέρα. Αν και αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική βελτίωση από το χαμηλό από το έτος μέχρι σήμερα που επιτεύχθηκε στα μέσα Ιανουαρίου (σχεδόν 85% πάνω), παραμένει περίπου 25% κάτω από την κορυφή του YTD που έφτασε στα μέσα Μαρτίου. Αυτή η αύξηση του Capesize 5TC Average τροφοδοτείται κυρίως από μια σημαντική άνοδο της κινεζικής ζήτησης για σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας έφτασαν τους 815 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Ομοίως, οι εισαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν κατά 12% σε 340 εκατομμύρια τόνους. Αυτή η θετική τάση ερμηνεύει μια συνολικά υγιή αγορά Capesize. Αντίθετα, ο κλάδος του Panamax παρουσίασε πτωτική τάση από τις 19 Μαρτίου, όταν ο μέσος όρος 5TC έφτασε στο υψηλό του προηγούμενου έτους στα 20.757 USD/ημέρα. Ενώ ο μέσος όρος Panamax 5TC έχει δει 10 θετικά κλεισίματα και άνοδο 19% από τις 6 Σεπτεμβρίου, όταν έφτασε στο χαμηλό του έτους έως σήμερα, η συνολική τάση παραμένει πτωτική.

Αυτό υποδηλώνει ότι παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, η αγορά Panamax εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους. Η πτωτική τάση στον μέσο όρο 5TC του τελευταίου εξαμήνου επηρέασε τις τιμές μεταχειρισμένων Panamax, με τις πρόσφατες συναλλαγές να δείχνουν σημαντική διόρθωση τιμών. Αυτή την εβδομάδα, δύο πλοία Panamax κινεζικής κατασκευής 2013 πουλήθηκαν για περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Αυτό σηματοδοτεί μια πτώση 10% σε σύγκριση με παρόμοια πλοία που πωλήθηκαν τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας μια μετατόπιση του κλίματος της αγοράς. Οι αγοραστές γίνονται πιο προσεκτικοί και διαπραγματεύονται για χαμηλότερες τιμές. Τέλος, οι τομείς Supramax και Handysize παρουσίασαν σχετικά στάσιμες επιδόσεις από την αρχή του έτους, με μικρές διακυμάνσεις. Ο μέσος όρος Supramax 10TC διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή στα 14.256 USD/ημέρα. Αυτό το επίπεδο είναι περίπου 13% χαμηλότερο από το υψηλό από έτος σε έτος που επιτεύχθηκε στα τέλη Απριλίου και περίπου 26% υψηλότερο από το χαμηλό του 2024 που σημειώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το Handysize 7TC Average έφτασε στο απόγειό του στις 2 Ιανουαρίου στα 14.537 USD/ημέρα. Επί του παρόντος, ανέρχεται σε 12.730 USD/ημέρα, που είναι σχεδόν 25% υψηλότερο από το χαμηλό από το προηγούμενο έτος, το οποίο εμφανίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου.

Περνώντας από τα ξηρά φορτία χύδην στο υγρό εμπόριο, η πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών ντίζελ των ΗΠΑ στην Ακτή του Κόλπου (USGC) στη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο υπογραμμίζει τη ρευστότητα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Οι ευνοϊκοί ναύλοι και η ισχυρή παραγωγή διυλιστηρίων έχουν οδηγήσει σε αυτήν την εξαιρετική εμπορική ροή, ενώ οι κυμαινόμενες εισαγωγές της Βραζιλίας πρόσφεραν μια πρόσθετη ευκαιρία στους προμηθευτές των ΗΠΑ. Ωστόσο, η κυριαρχία της Ρωσίας στην αγορά ντίζελ της Βραζιλίας και οι πιθανές αλλαγές στην τοπική ζήτηση υποδηλώνουν ότι η άνοδος του USGC μπορεί να είναι προσωρινή. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές ρωσικών ραφιναρισμένων προϊόντων είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για τα δικά τους προγράμματα συντήρησης. Στη Βραζιλία, η αυξανόμενη αγορά ραφιναρισμένων προϊόντων, που υποστηρίζεται από τις αυξανόμενες πωλήσεις λιανικής, υποδηλώνει ότι η ζήτηση ντίζελ θα παραμείνει ισχυρή, με την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του ΑΕΠ να ενισχύουν περαιτέρω την κατανάλωση. Επιπλέον, η πρόσφατη απότομη πτώση των τιμών του αργού στα Ουράλια έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου. Καθώς οι τιμές πλησιάζουν το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, οι δυτικοί πλοιοκτήτες αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη απόφαση για το αν θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη χρησιμοποίηση του στόλου των δεξαμενόπλοιων, αλλά να περιθωριοποιήσει τον σκοτεινό στόλο, ο οποίος μεταφέρει την πλειονότητα των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου υπό συνθήκες κατώτερης ποιότητας. Αυτή η απόφαση μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην αγορά των δεξαμενόπλοιων και στον ενεργειακό τομέα.