ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

CPPI : Κυρίαρχα τα Ασιατικά λιμάνια

Ο νεότερος παγκόσμιος δείκτης απόδοσης λιμένων εμπορευματοκιβωτίων αποκάλυψε ότι τα λιμάνια της  Ασίας διακρίθηκαν το 2023, καταλαμβάνοντας 13 από τις 20 πρώτες θέσεις.

Η τέταρτη έκδοση του CPPI, που αναπτύχθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και την S&P Global Market Intelligence, βασίζεται στο μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων που έχει καταγραφεί ποτέ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 182.000 κλήσεων πλοίων, 238,2 εκατομμυρίων κινήσεων και περίπου 381 εκατομμυρίων TEU για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος 2023. Εξετάζοντας τα λιμάνια με τις καλύτερες επιδόσεις, το λιμάνι Yangshan της Κίνας κέρδισε την πρώτη θέση για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ το λιμάνι της Σαλάλα του Ομάν διατήρησε τη δεύτερη θέση.
Το λιμάνι της Καρθαγένης στην Κολομβία ανέβηκε στην τρίτη θέση. Η Tanger-Med στο Μαρόκο παρέμεινε σταθερή στην τέταρτη θέση και το λιμάνι Tanjung Pelepas στη Μαλαισία ολοκλήρωσε την πρώτη πεντάδα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η έκθεση στοχεύει να βοηθήσει στον εντοπισμό τομέων βελτίωσης που θα ωφελήσουν όχι μόνο τις ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και τις εθνικές κυβερνήσεις και τους καταναλωτές. Υπογραμμίζουν ότι τα λιμάνια και οι τερματικοί σταθμοί μπορούν να προκαλέσουν καθυστερήσεις στη ναυτιλία, διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, πρόσθετα έξοδα και μειωμένη ανταγωνιστικότητα.
Μεταξύ των μεγαλύτερων λιμένων εμπορευματοκιβωτίων εκτός Κίνας, η Σιγκαπούρη κατατάσσεται στην καλύτερη θέση (17). Η Αμβέρσα είναι 76, το Ρότερνταμ 91, το Αμβούργο 121 και το Felixstowe 182.

theseanation.gr