ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Πυραυλική επίθεση εναντίον δεξαμενόπλοιου στην Ερυθρά Θάλασσα

Το MADO είναι δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγραερίου (LPG)

Πυραυλική επίθεση κατά του δεξαμενόπλοιου MADO στην Ερυθρά Θάλασσα εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, καθώς και εναντίον του ισραηλινού λιμανιού Εϊλάτ.

Το δεξαμενόπλοιο MADO

Το MADO είναι δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγραερίου (LPG) που είχε αναχωρήσει από τη Σαουδική Αραβία με προορισμό τη Σιγκαπούρη.

Σε ενημέρωση του εκπροσώπου των Χούθι, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Γιαχία Σαρία έκανε λόγο για «αμερικανικό» πλοίο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis (Electronic Quality Shipping Information System), το υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ MADO ανήκει στην εταιρεία Naftomar Shipping & Trading Co Ltd που εδρεύει στην Ελλάδα.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Υποστηρίζουν πως οι επιθέσεις τους αποτελούν έκφραση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters