ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Συνεργασία για τη διάσωση των ξύλινων παραδοσιακών σκαφών Featured

Κοινές δράσεις για να μπει «φρένο» στη διάλυση τμήματος της ναυτικής πολιτισμικής μας κληρονομιάς αποφάσισαν ο Δήμος Περάματος και φορείς του κλάδου.

Οι κοινές δράσεις που μπορούν να αναληφθούν με στόχο τη διάσωση και συντήρηση των ξύλινων παραδοσιακών σκαφών και με σκοπό να μπει ένα στοπ στη διάλυση και την καταστροφή τους συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος με τον πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών Νίκο Καβαλιέρο και τη γενική γραμματέα Αννίκα Μπαρμπαρίγος. Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα στο Πέραμα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη συνάντηση ο Ν. Καβαλιέρος ανέφερε ότι περίπου 13.500 καΐκια «έσπασαν» τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, έναντι ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα τεράστιο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αλλά και της τέχνης της ξυλοναυπηγικής. Αιτία, όπως εξήγησε, είναι η εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για μείωση του αλιευτικού στόλου, η οποία ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια και έως σήμερα έχουν καταστραφεί μοναδικά δείγματα της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης, επιφέροντας καίριο πλήγμα στο απόθεμα της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Από τις ελληνικές θάλασσες λείπουν πλέον πολλά παλιά αλιευτικά καΐκια, που καταστράφηκαν με την επιδότηση του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταστρέφοντας έτσι και αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», είπε, εξηγώντας ότι εδώ και κάποια χρόνια γίνεται προσπάθεια διάσωσης των καϊκιών. Ενας τρόπος είναι «το άμεσο σταμάτημα της καταστροφής των παραδοσιακών σκαφών και η μετατροπή τους σε ιδιωτικά ή επαγγελματικά σκάφη αναψυχής».

Ο δήμαρχος Περάματος τόνισε πως το Πέραμα είναι το μαιευτήριο αυτών των σκαφών και η καταστροφή τους έχει άμεσες συνέπειες και στη συνέχιση της ναυπηγικής τέχνης και τη διατήρηση θέσεων εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.