ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Αναγκαίοι οι ναυαγοσωστικοί σταθμοί στο Αιγαίο Featured

Την ανάγκη ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδίου στο Αιγαίο, με τη δημιουργία ναυαγοσωστικών σταθμών για την ταχεία και άμεση αντιμετώπιση έκτακτων ναυτικών συμβάντων, επισημαίνει

Την ανάγκη ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδίου στο Αιγαίο, με τη δημιουργία ναυαγοσωστικών σταθμών για την ταχεία και άμεση αντιμετώπιση έκτακτων ναυτικών συμβάντων, επισημαίνει στη «Νaftemporiki» ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΕΠΡΝ) Παύλος Ξηραδάκης.

 

Με αφορμή την πρόσφατη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων στα ανοιχτά της Χίου και το μεγάλο ρήγμα που δημιουργήθηκε στο ένα από αυτά, ο ίδιος κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου», τονίζοντας ότι δεν θα ήθελε να σκεφτεί τι θα μπορούσε να συμβεί αν το πλοίο που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά ήταν δεξαμενόπλοιο.

Δηλώνει επίσης ότι πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προτείνει τη δημιουργία τέτοιων ναυαγοσωστικών σταθμών στη χώρα μας και το εύρος ανταπόκρισης στην περίπτωση ενός ναυτικού συμβάντος.

Ο κ. Ξηραδάκης συμπληρώνει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό θα πρέπει να εντάξει τα ναυαγοσωστικά σκάφη σε κάθε επιχειρησιακό σχεδιασμό του, υπό τη διαχείριση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Υπογραμμίζει εξάλλου ότι οι ναυαγοσωστικοί σταθμοί θα πρέπει να δημιουργηθούν κοντά σε κομβικά σημεία που έχουν τη μεγαλύτερη θαλάσσια κυκλοφορία πλοίων και σε συγκεκριμένες «επικίνδυνες» ζώνες.

Ως παράδειγμα ο πρόεδρος των πλοιοκτητών ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών αναφέρει το στενό του Καφηρέα, που το χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνο πέρασμα».

Δηλώνει ότι οι ακτές στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από όπου περνάνε τα περισσότερα πλοία, ενώ κακές καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, εγκυμονούν κινδύνους.

«Στην περίπτωση που ένα δεξαμενόπλοιο προσπαθεί να περάσει από το συγκεκριμένο σημείο όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι και υποστεί μηχανική βλάβη, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το πλοίο να βρεθεί έρμαιο στις καιρικές συνθήκες ενώ η κοντινότερη ανταπόκριση από τον Πειραιά για ένα ναυαγοσωστικό πλοίο για να καταφθάσει στις ώρες αιχμής είναι 5 με 6 ώρες» λέει ο κ. Ξηραδάκης.

Για το θέμα του ship to ship transfer επισημαίνει εξάλλου ότι ανοιχτά του Γυθείου σε διεθνή ύδατα πραγματοποιούνται τον μήνα περίπου 70 μεταγγίσεις πετρελαίου από τάνκερ σε τάνκερ. Στελέχη της αγοράς ναυλομεσιτών αναφέρουν ότι στον απόηχο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο όγκος των μεταφορών από πλοίο σε πλοίο έχει εκτοξευθεί, με τη Ρωσία να παίρνει φορτία από τις ακτές της με μικρότερα δεξαμενόπλοια και στη συνέχεια να τα μεταφέρει σε μεγαλύτερα πλοία πριν κατευθυνθούν σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, μια τάση που έχει θορυβήσει πολλές κυβερνήσεις για τους πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Σημειώνεται ότι με αφορμή το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα για τις νέες προδιαγραφές των ναυαγοσωστικών σκαφών αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται τρία ναυαγοσωστικά σκάφη, δύο εκ των οποίων στο λιμάνι του Πειραιά και το άλλο στο λιμάνι του Γυθείου.

Με αυτό ρυθμίζονται, βάσει των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων, τα σχετικά θέματα με τις τεχνικές προδιαγραφές σχεδίασης και κατασκευής, τη δύναμη έλξης (Bollard Pull), τα κριτήρια ευστάθειας, τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, τη δραστηριοποίηση, τον ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και τις ειδικές απαιτήσεις ασφάλειας των ναυαγοσωστικών πλοίων.