ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Διάσωση 283 αλλοδαπών στη Γαύδο

Ευρεία επιχείρηση του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή 18 ν.μ. νότια της Γαύδου

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Παλαιόχωρας, της Χώρας Σφακίων, της Αγίας Γαλήνης, του Κόκκινου Πύργου και των Καλών Λιμένων, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) για την ύπαρξη ενός σκάφους με ικανό αριθμό επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 18ν.μ. νότια της Γαύδου.
Στην περιοχή μετέβησαν ένα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τρία (03) παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ένα αλιευτικό (Α/Κ) σκάφος σημαίας Ιταλίας και ένα ιδιωτικό ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με επιβαίνοντα στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Γαύδου, όπου εντόπισαν ένα αλιευτικό (Α/Κ) σκάφος τύπου μηχανότρατας, περίπου 15 μέτρα, με διακόσιους ογδόντα τρεις (283) αλλοδαπούς (278 άνδρες και 5 γυναίκες). Επιπλέον απογειώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού  από το Κοτρώνι Αττικής και μεταστάθμευσε στη Σούδα Κρήτης προς τυχόν παροχή συνδρομής.
Με τη συνδρομή του Ναυαγοσωστικού σκάφους, του  ιταλικού Α/Κ και του ιδιωτικού Τ/Χ, το Α/Κ με τους αλλοδαπούς οδηγήθηκε στο λιμάνι ¨ΚΑΡΑΒΕ¨ της Γαύδου, όπου αποβιβάστηκαν οι αλλοδαποί. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο «ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ» Ν.Χ. 22 και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και ακολούθως συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής Χανίων και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών σε προσωρινό χώρο φύλαξης, στην περιοχή «ΑΓΥΙΑΣ». 
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το αλιευτικό σκάφος μεταφοράς.