ΔΙΕΘΝΗ

Ο τουρισμός βάζει πλώρη για νέο ρεκόρ με έσοδα 22 δισ. ευρώ Featured

Ήδη από την αρχή της χρονιάς φάνηκε πως η τουριστική σεζόν θα είναι δυνατή. Είχε φανεί και από τον αυξημένο προγραμματισμό θέσεων σε διεθνείς πτήσεις

από τις αεροπορικές εταιρείες (27 εκατομμύρια διαθέσιμες θέσεις για τη φετινή περίοδο, +8% σε σύγκριση με το 2023), αλλά και από τις προκρατήσεις από τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού.

Οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται και όλα δείχνουν πως ο τουρισμός φέτος βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο μεγάλο ρεκόρ, τόσο σε επίπεδο εισπράξεων, όσο και εσόδων. Αν και οι επιχειρηματίες της αγοράς αποφεύγουν να ανακοινώσουν κάποιο ποσοτικό στόχο, θεωρούν με βεβαιότητα πως το φετινό καλάθι του τουρισμού θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από πέρσι.

Τα 22 δισ. ευρώ έσοδα, συγκεκριμένα, αποτελούν πλέον έναν ορατό στόχο. Σύμφωνα με πληροφορίες από επιχειρηματίες της αγοράς, ο Μάιος πήγε πολύ καλά από πλευράς ταξιδιωτικής κίνησης για την πλειονότητα των προορισμών και ειδικά για την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο. Και ο Ιούνιος, όπως λένε με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει, θα δώσει υψηλές πληρότητες, ενώ ένα μεγάλο μέρος των πελατών κλείνουν τις διακοπές τους last minute.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι, τον Ιούνιο οι διαθέσιμες προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις είναι αυξημένες κατά 9,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ. Το μήνα που διανύουμε, είναι διαθέσιμες από τις αεροπορικές εταιρείες 4,310 εκατομμύρια θέσεις, όταν το Μάιο ο αριθμός αυτός έφτανε τις 3,291 εκατομμύρια.

Μάλιστα το μερίδιο του Ιουνίου όσον αφορά στο σύνολο της σεζόν (Απρίλιος - Οκτώβριος) φτάνει το 16%.

Τι οδηγεί στο νέο ρεκόρ

Στην εκτίμηση πως το καλάθι του τουρισμού μπορεί φέτος να φτάσει τα 22 δισ. προχώρησε και η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός τουρισμός, με εφόδια τη δυναμική εκκίνηση της χρονιάς και τους θετικούς πρόδρομους δείκτες, δείχνει έτοιμος να διεκδικήσει μια νέα χρονιά ρεκόρ.

Ειδικότερα, προβλέπει πως οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις του 2024 αναμένεται να προσεγγίσουν τα επίπεδα των 35 εκατ. (ετήσια αύξηση +7%), ενώ (χάρη στην παράλληλη βελτίωση του εσόδου ανά τουρίστα) οι τουριστικές εισπράξεις δύναται να προσεγγίσουν επίπεδα της τάξης των 22 δισ. (ετήσια αύξηση +10%).

Όπως αναφέρει η ανάλυση, ο ελληνικός τουρισμός το 2024 δείχνει ότι έχει τα εχέγγυα να επαναλάβει την περσινή επιτυχία, έχοντας μια δυναμική εκκίνηση χρονιάς (+24% στις αφίξεις του 1ου τριμήνου) σε συνδυασμό με θετικά στοιχεία για σχεδόν το σύνολο των πρόδρομων δεικτών:

- Ο δείκτης μελλοντικής ζήτησης βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες ξενοδόχοι εμφανίζονται σημαντικά πιο αισιόδοξοι από τους ανταγωνιστές τους στη Μεσόγειο, σε μια επανάληψη της εικόνας του 2023 που οδήγησε σε ενίσχυση του αποτυπώματος του ελληνικού τουρισμού στην μεσογειακή αγορά (16,9% από 16,8% το 2019, σε όρους διανυκτερεύσεων αλλοδαπών σε καταλύματα).

- Η αισιοδοξία αυτή αποτυπώνεται στο ισοζύγιο καθαρών προσλήψεων στα ξενοδοχεία, σημειώνοντας νέο ρεκόρ το διάστημα Φεβρουάριος-Απρίλιος (+98 από +90 χιλ. το 2023).

- Η αεροπορική κίνηση καταγράφει άνοδο στις εαρινές αφίξεις εξωτερικού (της τάξης του 20%, μετά από το δυναμικό χειμώνα, καλλιεργώντας προσδοκίες για μείωση της εποχικότητας, αύξηση στις προγραμματισμένες θέσεις (+8%) της περιόδου Ιούνιος - Οκτώβριος, και ισχυρή ζήτηση από ανεξάρτητους τουρίστες, με αύξηση 14% στις έως τώρα κρατήσεις του 2024, έναντι +10% για τους ανταγωνιστές στη μεσογειακή αγορά.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, στο πρώτο τρίμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 28% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, αγγίζοντας σχεδόν το ένα δισ. (942 εκατ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-27 κατά 48%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 470 εκατ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 13% στα 451,4 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό, τα ποσοστά ανόδου σε σύγκριση με την περσινή χρονιά είναι εξίσου εντυπωσιακά. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 24,5% και διαμορφώθηκε σε 2.332 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 1.874 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 24,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 25,7%.

Υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το 2023 διαμορφώθηκαν στα 20,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,5% σε σύγκριση με το 2022.

capital.gr