ΔΙΕΘΝΗ

Φάλαινες - δολοφόνοι βύθισαν γιοτ στο Γιβραλτάρ

Πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά

Κοπάδι από φάλαινες-δολοφόνους (όρκες) βύθισε ένα γιοτ αφού το εμβόλισε στο στενό του Γιβραλτάρ, περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε σειρά παρόμοιων περιστατικών στη δυτική Ευρώπη.

Το σκάφος Alboran Cognac, το οποίο είχε μήκος 15 μέτρα (49 πόδια) και μετέφερε δύο άτομα, συνάντησε κοπάδι με άγνωστο αριθμό μελών στις 9 το πρωί της Κυριακής σε χωρικά ύδατα του Μαρόκου.

Οι επιβαίνοντες ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν ξαφνικά χτυπήματα στη καρίνα και το πηδάλιο πριν αρχίσει να παίρνει το σκάφος νερά. Αφού ειδοποίησαν τις υπηρεσίες διάσωσης, ένα κοντινό πετρελαιοφόρο τους περισυνέλεξε και τους μετέφερε στο Γιβραλτάρ.

Το γιοτ έμεινε ακυβέρνητο και τελικά βυθίστηκε, αναφέρει το Reuters.

Το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των εμβολισμών γύρω από το στενό του Γιβραλτάρ, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα παρακολουθεί τους πληθυσμούς του υποείδους της ιβηρικής όρκας, έχουν σημειωθεί σχεδόν 700 επαφές από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή επιθέσεις όρκας σε πλοία τον Μάιο του 2020.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τα αίτια της συμπεριφοράς. Πιθανόν οι φάλαινες είναι περίεργες ή ακολουθούν κάποια μόδα. Δεν αποκλείεται να εκφράζουν την επιθετικότητά τους στον άνθρωπο γιατί κυνηγούν και τα δύο είδη τον ερυθρό τόνο που ζει στα νερά.

protothema.gr