ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

ΟΝΕΧ – Attica Group: Συμφωνία για ναυπήγηση επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Featured

Το πρώτο που θα κατασκευαστεί σε ελληνικά ναυπηγεία μετά από 17 χρόνια

Συμφωνία για ναυπήγηση στις γιάρδες της Ελευσίνας επιβατηγού –οχηματαγωγού πλοίου μήκους 100 μέτρων θα υπογράψουν έως τα τέλη του προσεχή Μαΐου ο όμιλος ΟΝΕΧ και η Attica Group. Αυτό αποκάλυψε  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«To Mνημόνιο συνεργασίας με την Attica Group δουλεύει πάρα πολύ καλά και πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουμε υπογράψει τη σύμβαση για κατασκευή ενός νέου πλοίου, για πρώτη φορά σε ελληνικά ναυπηγεία μετά από 17 χρόνια. Θα είναι μήκους 100 μέτρων και θα έχει δυνατότητα διπλού καυσίμου, μάλλον μεθανόλη. Θα είναι στη φιλοσοφία των Blue Star αλλά σε μοντέρνο και πιο προχωρημένο σχέδιο από ελληνικό γραφείο. Μάλλον θα προορίζεται για ενδοκυκλαδικά δρομολόγια».

Για το αν η ΟΝΕΧ μπορεί να ναυπηγήσει μεγαλύτερου μήκους επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία απάντησε: «Για να μπορέσουμε να ναυπηγήσουμε πλοία για τις γραμμές της Κρήτης ή της Αδριατικής, μήκους 200-220 μέτρα και να είμαστε και ανταγωνιστικοί πρέπει να κάνουμε επενδύσεις για να μπορέσουμε να πάμε σε κόστος που θα μπορεί να συγκριθεί με αυτό που βρίσκουν κάπου αλλού. Δηλαδή το κόστος σε κινεζικά ναυπηγεία ήταν πριν δύο χρόνια 180 εκατομμύρια δολάρια και τώρα είναι 200-220 επειδή είναι γεμάτες οι γιάρδες. Θα πρέπει να κάνουμε επενδύσεις με ρομποτικά αλλά θα πρέπει να βρούμε μία καλή παραγγελία για να στηρίξει την χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών» και προσέθεσε: «Εστιάζουμε στην αναβάθμιση πλοίων και στις μεγάλες μετασκευές. Και αυτές τις δουλειές κυνηγάμε τώρα περισσότερο».

Επίσης, αποκάλυψε ότι η ΟΝΕΧ βρίσκεται σε συζητήσεις για ναυπήγηση επιβατηγού/οχηματαγωγού πλοίου και με άλλη εταιρεία μη ευρωπαϊκών συμφερόντων.