Κόρινθος: Ναός του Απόλλωνα

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος 2020 10:10

 

Στην αρχαία πόλη της Κορίνθου, θαλασσοκράτειρας και κέντρο εμπορίου και τεχνών για το μεγαλύτερο μέρος της αρχαιότητας, τελειοποιήθηκε η μετάβαση από το ξύλινο στο ολόλιθο μνημειώδες οικοδόμημα, καθώς και δημιουργήθηκε η μνημειακή στέγαση, η κεράμωση «κορινθιακού» τύπου, που συναντάται στην πλειοψηφία των ελληνικών ναών.

 

Στο σημείο, που είναι σήμερα ορατοί επτά δωρικοί κίονες με βαριές αναλογίες, ίχνη πρωιμότερων κτισμάτων έχουν σβηστεί από καταστροφές και επικτίσεις. Παρόλα αυτά, έχουν βρεθεί απομεινάρια προ-κορινθιακής στέγης, με μία ή δύο κεκλιμένες πλευρές, παρόμοια με αυτήν από την Ισθμία, μαρτυρώντας έτσι την ύπαρξη ναού των αρχών του 7ου αι. π.Χ.

 

Γύρω στο 540 π.Χ. κτίστηκε ένας όψιμος αρχαϊκός ναός, αφιερωμένος στον Απόλλωνα, πάνω από την αγορά της Κορίνθου. Σε αυτό το κτίριο αντανακλάται με τρόπο μεγαλειώδη η πρώιμη εκείνη μετάβαση από το ξύλο στην πέτρα, με σημαντικές καινοτομίες.

 

Το επίπεδο του ναού υψώνεται αισθητά πάνω από το βραχώδες έδαφος του λόφου με τέσσερις ψηλούς αναβαθμούς, ξεφεύγοντας από τις χαμηλές μορφές των πρώιμων αρχαϊκών κτισμάτων με έναν ή δύο αναβαθμούς. Ο σηκός του έχει από δύο κίονες στις παραστάδες, διαμορφώνοντας συμμετρία προνάου και οπισθοδόμου. Το εσωτερικό του διαιρείται σε δύο τμήματα: τον κυρίως σηκό, με άνοιγμα στα ανατολικά, στον οποίο πιθανώς υπήρχαν δύο σειρές με τέσσερις εσωτερικούς κίονες σε δύο επίπεδα, όπως στον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα, και σε έναν τετράγωνο χώρο με άνοιγμα στα δυτικά και 2x2 εσωτερικούς κίονες. Αυτός ο οπισθόδομος μπορεί να χρησιμοποιούταν είτε σαν δεύτερος σηκός για μια ...

 

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: