Ερώτηση προς την Κομισιόν «για την προστασία της Ελληνικής ναυτιλίας από τις αθέμιτες πρακτικές και προκλήσεις της Τουρκίας»

Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2022 12:53
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή «την υπέρμετρη αύξηση, από 7 Οκτωβρίου, των τελών διέλευσης του Βοσπόρου σε ποσοστό 406%, εκ μέρους της Τουρκίας», κατέθεσαν από κοινού η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΛΚ, 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, υπεύθυνη για θέματα ναυτιλίας.
 
Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΕΛΚ, αφού επισημαίνουν ότι «μία τέτοια αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη αύξηση στα τέλη διέλευσης διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία, τόσο της ναυτιλίας, όσο και του διεθνούς εμπορίου», τονίζουν ότι «η κίνηση αυτή πλήττει σημαντικά την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, μέσω του Βοσπόρου, και δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων».
 
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «η ανατίμηση αυτή, η οποία δεν συνάδει με το πνεύμα καλής γειτονίας, πραγματοποιήθηκε χωρίς διαβούλευση με εμπορικούς και ναυτιλιακούς φορείς, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που είχαν σημειωθεί στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο».
 
Κατόπιν αυτών, η κ. Ασημακοπούλου και η κ. Βόζεμπεργκ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προβεί σε ενέργειες για την ad hoc αντιμετώπιση της αδικαιολόγητης αυτής αύξησης στα τέλη διέλευσης, αφενός για την προστασία των ευρωπαϊκών πλοίων και αφετέρου για να αποκατασταθεί άμεσα η εύρυθμη λειτουργία του εμπορίου και της ναυτιλίας, που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ».