ΙΜΟ: “MARPOL at 50 – Our commitment goes on”

Πέμπτη, 21 Ιούλιος 2022 15:47
Το “MARPOL at 50 – Our commitment goes on” επιλέχθηκε ως το επόμενο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Θέμα 2023 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, το οποίο θα κορυφωθεί με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Θάλασσα στις 28 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.
 
Το θέμα αντικατοπτρίζει τη μακρά ιστορία του οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της ναυτιλίας μέσω ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου και τονίζει τη συνεχή δέσμευσή του σε αυτό το σημαντικό έργο. Επιπλέον, αναδεικνύει τη Διεθνή Σύμβαση για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία (MARPOL), η οποία καλύπτει την πρόληψη της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πλοία που προέρχονται από επιχειρησιακά ή τυχαία αίτια.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Kitack Lim, δήλωσε: «Πολλά έχουν αλλάξει στη ναυτιλία στα 50 χρόνια από τότε που εγκρίθηκε η Σύμβαση MARPOL στις 2 Νοεμβρίου 1973 και η δέσμευση του ΔΝΟ για την προστασία και τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος παρέμεινε ακλόνητη. Το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Θέμα για το 2023 θα μας επιτρέψει να γιορτάσουμε αυτήν την κληρονομιά, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αφοσίωσή μας στην οικοδόμηση των υφιστάμενων θεμελίων καθώς κινούμαστε μαζί προς ένα λαμπρότερο μέλλον.
«Το έργο μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι κρίσιμο και – δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης – πρέπει να δράσουμε τώρα για να ενισχύσουμε τις φιλοδοξίες μας σε αυτό το θέμα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της βιοποικιλότητας, της βιοαπορρόφησης, της μεταφοράς χωροκατακτητικών ειδών και της πλαστικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης. Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος απαιτεί κοινή δράση και ανυπομονώ για το τι θα φέρουν τα επόμενα 50 χρόνια», πρόσθεσε.
 
Το θέμα, το οποίο προωθεί τις συζητήσεις σχετικά με την επόμενη φάση των εργασιών του ΙΜΟ για την περαιτέρω προστασία του πλανήτη και των ωκεανών, συνδέεται επίσης με την Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030 και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Σε αυτές περιλαμβάνονται η οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια (ΣΒΑ 7)· βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές (ΣΒΑ 9)· δράση για το κλίμα και βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων (ΣΒΑ 13 και 14)· και τη σημασία των εταιρικών σχέσεων και της υλοποίησης για την επίτευξη αυτών των στόχων (ΣΒΑ 17).
 
Το Συμβούλιο του ΙΜΟ, που συνήλθε για την 127η σύνοδό του, ενέκρινε το θέμα μετά από πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ Kitack Lim.
 
Πηγή: ΙΜΟ