Στον Άρειο Πάγο η «τύχη» του δεξαμενόπλοιου Lana από το Ιράν

Τρίτη, 19 Ιούλιος 2022 17:06
Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει τελικά για την  τύχη του δεξαμενόπλοιου Lana από το Ιράν με το φορτίο των  104.134  μετρικών τόνων πετρελαίου που κατέσχεσε  το λιμεναρχείο Καρύστου.
 
Η υπόθεση αυτή συζητήθηκε στο  Α΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών  του Αρείου Πάγου  που λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος θα εκδώσει τη σχετική απόφαση εντός των επόμενων εβδομάδων.
 
Το πλοίο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο είχε καταπλεύσει λόγω μηχανικής βλάβης στο λιμάνι της Καρύστου, τον περασμένο Απρίλιο. Ύστερα  από αίτημα δικαστικής συνδρομής των  ΗΠΑ, το πλοίο, δεσμεύτηκε  με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Στην συνέχεια όμως αποφασίστηκε η αποδέσμευσή του ενώ, με βούλευμα του Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας, διατάχθηκε να επιστραφεί  στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου, περίπου 60.000   από τους  συνολικά 104.134 τόνους που υπήρχαν στις δεξαμενές του.   
 
Στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του συμβουλίου Εφετών Ευβοίας επί της οποίας  όμως ασκήθηκε  αναίρεση από τη ναυτιλιακή  εταιρεία Times Navigation.
 
Το υπουργείο Ναυτιλίας πάντως  φέρεται  να προτίθεται να ικανοποιήσει  το αίτημα της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Lana  και να  δοθεί άδεια για τη μεταφόρτωση του πετρελαίου από το ελληνικών συμφερόντων “ICE ENERGY”, εφόσον τελεσιδικήσει η δικαστική εκκρεμότητα στον Άρειο Πάγο.