ΟΛΠ: Και ο πολιτισμός στο επίκεντρο!

Πέμπτη, 26 Μάιος 2022 14:00
Η επένδυση των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά που υπεγράφη μετά … κόπων και βασάνων τις εποχές των μνημονίων, φαίνεται να αποδίδει μέρα με την ημέρα.
Κι αν στην αρχή οι αντιδράσεις για τον τρόπου χρήσης του περιβάλλοντος χώρου του λιμανιού, ήταν πολλές, φαίνεται πως τώρα κάμπτονται ιδιαίτερα μετά την τελευταία συμφωνία για την παραχώρηση του Σιλό και τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων. 
 
Πρόκειται για έναν χώρο συνολικής έκτασης 13,761 τ.μ.  που παραχωρήθηκε  στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την ΟΛΠ Α.Ε. σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
 
Τι σημαίνει αυτό για το λιμάνι και γενικότερα για τον Πειραιά;
 
Πολλά. 
 
Ο Πειραιάς είναι η θάλασσα. Κι αν κάπου έπρεπε να υπάρχει ένα μουσείο για τους θησαυρούς της, το μοναδικό σημείο είναι ο Πειραιάς.
 
Όπως άλλωστε έχουν πει κατά καιρούς και οι άνθρωποι του ΟΛΠ, η εταιρεία παράλληλα με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής της δραστηριότητας μεριμνά συστηματικά για την επίτευξη οφέλους και δημιουργία περαιτέρω αξίας στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Περαιτέρω, η προσφορά γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του Λιμένος, η οποία βασίζεται στον διάλογο με την πόλη και τις κοινότητες που εξυπηρετεί. 
 
Στο Μουσείο, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες προβλέπεται και εκθεσιακός χώρος για τη φιλοξενία εναλίων κινεζικών αρχαιοτήτων. 
Οι σχέσεις άλλωστε  των δύο χωρών στον τομέα του Πολιτισμού ήταν και παραμένουν στενές. Και οι δύο χώρες είναι υπερδυνάμεις στον τομέα αυτόν, η Κίνα στην Ανατολή και η Ελλάδα στη Δύση. Η Ελλάδα και η Κίνα, συνεργάζονται στις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες βάσει ισχύοντος πρωτοκόλλου.
 
Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες: Αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.
 
Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο), γραφεία διοίκησης.