Πορτάρα: Ο Ναός του Δηλίου Απόλλωνα

Παρασκευή, 18 Σεπτέμβριος 2020 12:20

 

Στη Χώρα της Νάξου, μπροστά από το λιμάνι, βρίσκεται μια νησίδα μέσα στην θάλασσα, πάνω στην οποία δεσπόζει η τεράστια μαρμάρινη πύλη, γνωστή ως Πορτάρα, που αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα των Κυκλάδων.

 

Ήδη από τις αρχές των ιστορικών χρόνων η λατρεία του Απόλλωνα, με θρησκευτικό κέντρο τη Δήλο, είχε εξαπλωθεί σε όλες τις Κυκλάδες. Στο ιερό νησί του Απόλλωνα κατέφθαναν πρεσβείες από όλες τις νησιωτικές πόλεις για να γιορτάσουν τον θεό, αλλά ακόμα και όσοι έμεναν πίσω έπαιρναν μέρος σε γιορτές που πραγματοποιούνταν σε μικρότερα ιερά. Στην περίπτωση της Νάξου, το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα ιδρύθηκε τον 9ο με 8ο αιώνα π.Χ., χωρίς ναό ακόμα, πάνω στα ερείπια ενός προϊστορικού οικισμού.

 

Τον 6ο αιώνα π.Χ. είχε αναλάβει την εξουσία της Νάξου ο τύραννος Λύγδαμις, ο οποίος αποφάσισε να επιδείξει την κυριαρχία του στις Κυκλάδες, κτίζοντας έναν ναό του Απόλλωνα που θα ξεπερνούσε κατά πολύ σε μέγεθος αυτούς στη Δήλο. Το 530 π.Χ. ξεκίνησε η ανέγερση του ναού, όμως οι εργασίες σταμάτησαν μόλις έξι χρόνια αργότερα, το 524 π.Χ., όταν ο Λύγδαμις ανατράπηκε και δεν βρέθηκε κανείς να συνεχίσει το έργο. Ο σκελετός του ναού χρησίμευσε αργότερα ως λατομείο, ενώ σήμερα παραμένει όρθια μόνο η επιβλητική πύλη.

 

Από τα θεμέλια, που έχουν αποκαλυφθεί, διαφαίνεται η κάτοψη του ναού. Θα επρόκειτο για έναν τρίκλιτο με πρόναο και οπισθόδομο, τον οποίο θα περιέβαλλε περίσταση με 6x12 κίονες. Στις στενές πλευρές θα υπήρχε μια δεύτερη σειρά από 6 κίονες, δίνοντας έτσι στις όψεις μια πλούσια διάρθρωση του βάθους, στο πρότυπο των μεγάλων δίπτερων ναών των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Ιωνίας. Σε αντίθεση με αυτούς όμως, οι κίονες θα είχαν ύψος περίπου 13 μ., με αισθητά χαμηλότερες αναλογίες, θυμίζοντας τη στατικότητα και την ...

 

Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος εδώ: