Λιμενικό: Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στον κόλπο της Ελευσίνας

Τετάρτη, 15 Δεκέμβριος 2021 16:18
Άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης με την ονομασία «Ιππόκαμπος IV 2021» οργανώθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας , υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π.). Σκοπός της ήταν η από κοινού εκπαίδευση και συνεργασία των αντιρρυπαντικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την αντιμετώπιση τυχόν πραγματικού περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας.
 
Συμμετείχαν τρία αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. των Λιμενικών Αρχών Ελευσίνας, Λαυρίου και Πειραιά, καθώς κι ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..
 
Ειδικότερα, η άσκηση αφορούσε εικονικό περιστατικό διαρροής πετρελαιοειδών στη θάλασσα κατόπιν πρόσκρουσης δεξαμενόπλοιου πλοίου, έμφορτου με αργό πετρέλαιο, με άλλο δεξαμενόπλοιο πλοίο αντίστοιχης χωρητικότητας, συνεπεία της οποίας προκλήθηκε εισροή υδάτων και βύθιση ενός εκ των πλοίων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ρίψη φράγματος από δύο αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με στόχο τον εγκλωβισμό της εικονικής πετρελαιοκηλίδας.
 
Ακολούθως, έγιναν προσεγγίσεις από τα αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σκοπό την απάντληση ρυπασμένων υδάτων και την περισυλλογή των επιπλεόντων πετρελαιοκηλίδων, ενώ παράλληλα με βάση το σενάριο της άσκησης άλλο αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέλαβε επιπρόσθετα υλικά απορρύπανσης από την Κεντρική Αποθήκη Υλικών Απορρύπανσης (Κ.Α.Υ.Α.) Ελευσίνας, η οποία είχε τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
 
Τέλος, αναπτύχθηκε πλωτό φράγμα πνευστού τύπου, το οποίο και ρυμουλκήθηκε από τα αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με σκοπό το σχηματισμό U ως προς τη συγκέντρωση πετρελαιοειδών και την μετέπειτα περισυλλογή τους.