Κρουαζιέρα: Συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για επανεκκίνηση του κλάδου

Παρασκευή, 14 Μάιος 2021 20:08
Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ελλάδα, συνεδρίασε την Παρασκευή η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ), με θέμα την επανέναρξη του κλάδου, σε σχέση με τα μέτρα Covid-19. Προσκεκλημένοι και κύριοι συμμετέχοντες ήταν το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Καθηγητής Υγιεινής και επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, όπως επίσης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Βαρβάρα Μουχτούρη.
 
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΚ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, και η αντιπρόεδρος της ΕΣΕΚ, γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, Βίκυ Λοϊζου, περιέγραψαν το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί φέτος ο τουρισμός και ιδιαίτερα η κρουαζιέρα, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα πλοία, στους λιμένες, στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
 
 
Επίσης, αναφέρθηκαν θέματα που αφορούν τις πύλες εισόδου, τους λιμένες εξυπηρέτησης περιστατικών Covid-19, τη λειτουργία της αγοράς και ιδιαίτερα τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην περίπτωση που ενδεχομένως υπάρχουν περιστατικά μολύνσεων.
 
Σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, τη φετινή σεζόν, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει έως και τον Νοέμβριο, αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στα ελληνικά ύδατα πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα προσεγγίσουν περί τους 45 λιμένες - προορισμούς σε όλη τη χώρα.
 
Η δυναμική του κλάδου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, μετά από μια περίοδο απότομης καθίζησης, τη στιγμή μάλιστα που άλλες αγορές κρουαζιέρας, όπως αυτή της Καραϊβικής, είναι ακόμη κλειστές.
 
Όπως επισημάνθηκε, αυτή η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της καλής προετοιμασίας και των καλών υγειονομικών δεδομένων της χώρας, αλλά και των καλών σχέσεων εμπιστοσύνης που ανέπτυξε ο κλάδος της κρουαζιέρας με την Ελλάδα, αυτή την περίοδο της κρίσης, με τη φιλοξενία κι  εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και των πληρωμάτων τους στους ελληνικούς λιμένες.
 
Στις εργασίες της Επιτροπής συμμετείχαν οι Χ. Τριαντόπουλος, γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, η Α. Καλύβα, γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, ο Ο. Καβαλάκης, γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), ο Ε. Μπακογιάννης, γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ο. Μ. Σταυριανουδάκης, γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης, ο Α. Κοντογιώργης, γ.γ. Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωπος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.).
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι η φετινή χρονιά να είναι μια καλή ασφαλής τουριστική χρονιά για όλα τα είδη του τουρισμού και δη του θαλάσσιου, ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ποιοτική ανάπτυξη του κλάδου στα επόμενα χρόνια.