Γέρε και άρρωστε χρόνε φύγε τώρα!

Δευτέρα, 03 Ιανουάριος 2022 20:40
Του Ζαφείρη Σπυριδάκη
 
«Πώς τα βλέπεις τα πράγματα»; - Πώς να τα δω. Ελπίζω μέχρι το καλοκαίρι να χουμε τελειώσει!!
 
Η συζήτηση  αυτή, έγινε μεταξύ άλλων θεμάτων πέρυσι τέτοια εποχή! Θες τα εμβόλια που μόλις είχαν ξεκινήσει, θες η αισιοδοξία αυτή λόγω των εμβολίων, έδιναν την εντύπωση σε πολλούς, πως πράγματι το καλοκαίρι θα είχαμε τελειώσει. 
 
Κι αν τελικά το περυσινό καλοκαίρι πέρασε ανέμελα, περισσότερο φυσικά από το αντίστοιχο του 20, το φθινόπωρο, πολύ περισσότερο ο χειμώνας που μπήκε με την Ο να έχει επικρατήσει και τα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, μας υπενθυμίζει αυτό που ο θυμόσοφος λαός λέει συχνά: όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει!
 
Υπάρχουν όμως κάποια νέα δεδομένα, που αναγκαστικά μας κάνουν να «διαβάζουμε» αυτά τα νούμερα που καθημερινά μας βομβαρδίζουν από τα ΜΜΕ.
 
Πόσο μακρινό φαίνεται άλλωστε το δέος που νιώσαμε στις αρχές της πανδημίας, όταν ακούγαμε από τον κο Τσιόδρα πως στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί 9 κρούσματα και 1 θάνατος!
Σήμερα που μιλάμε, τα κρούσματα έχουν φτάσει σχεδόν τα 40 χιλιάδες λόγω Ο , οι διασωληνωμένοι σε εκατοντάδες και οι θάνατοι δυστυχώς, σε σταθερά καθημερινά νούμερα.
Κι όμως. Παρά τα τρομακτικά αυτά στατιστικά, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι πως βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους. Κι αυτή η αισιοδοξία πηγάζει απ το γεγονός ότι παρά την τρομερή μετάδοσή του ο ιός δεν στέλνει αναλογικά ανθρώπους στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ και τελικά στο θάνατο.
 
Προφανώς και είμαστε όλοι πεπεισμένοι, με βάση φυσικά τα λεγόμενα των ειδικών , πως ο ιός ήρθε για να μείνει. Και θα τον αντιμετωπίζουμε όπως εκείνον της γρίπης ή άλλης ίωσης.
 
Μακάρι.
 
Τα θέματα που προκύπτουν είναι δύο:
 
Α πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία και η εσωτερική
Και 
Β τι άνθρωποι θα βγούμε μετά από αυτή την δοκιμασία.
 
Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάστηκαν όλο αυτό το διάστημα, στις γυναικοκτονίες οι επιστήμονες απέδιδαν στον εγκλεισμό και την καραντίνα τα στυγερά εγκλήματα και το κυριότερο, οι άνθρωποι έπαψαν ν αγκαλιάζονται. Η επαφή χάθηκε κι ο κόσμος αποξενώθηκε.
Οι νέοι στερήθηκαν ανέμελα χρόνια. Την έξοδο, τον έρωτα, τις εκδρομές.
 
Αισιοδοξία λένε! 
 
Μακάρι. Όλοι έχουν κάνει υπομονή. Οι περισσότεροι δε, έχουν πειθαρχήσει. Εμβολιάστηκαν όχι για να είναι ελεύθεροι. Αλλά για να είναι ζωντανοί. 
 
Ας φύγει λοιπόν αυτός ο γέρος και άρρωστος χρόνος κι ας περιμένουμε μια νέα, παραγωγική και ζεστή χρονιά που θα μας κάνει να ζήσουμε και πάλι.