Η επόμενη μέρα να γίνει ευκαιρία για το γιώτινγκ!

Πέμπτη, 02 Απρίλιος 2020 18:42
Του Ζαφείρη Σπυριδάκη
 
Είναι προφανές πως οι πληγές που θ αφήσει στη χώρα μας η κρίση του κορονοϊού, θα είναι μεγάλες. Η πανδημία κάποια στιγμή θα λήξει αφήνοντας όμως πίσω της πολλούς νεκρούς σε όλο τον κόσμο, αλλά και πολλά ερωτηματικά για το αύριο.
 
Ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος σε πολλά επίπεδα. Κι αν ο άνθρωπος έχει την τάση να ξεχνάει γρήγορα και να προχωράει μπροστά, σίγουρα για αρκετό διάστημα η οικονομία και τα συντρίμια που θ αφήσει πίσω του αυτός ο ύπουλος εχθρός, ο ιός, θα του το θυμίζουν.
 
Στη χώρα μας είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατάφερε να κερδίσει χρόνο λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να προστατευτεί κυρίως η ανθρώπινη ζωή.
 
Παράλληλα με ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο, φρόντισε να ... βάλει καύσιμα στο ντεπόζιτο της κοινωνίας!
Ωστόσο κι επειδή κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία της λήξης αυτής της λαίλαπας, ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας μας, ο σημαντικότερος ίσως, αυτός του τουρισμού, έχει ήδη πληγεί.
 
Οι ακυρώσεις  είναι καθημερινές. Τα κρουαζιερόπλοια έχουν ήδη «παροπλιστεί» και τα σκάφη αναψυχής που στο 90% ναυλώνονται κάθε σεζόν από το εξωτερικό, περιμένουν την χειρότερη χρονιά από τη σύστασή τους.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, σ ένα αισιόδοξο σενάριο, πως θα συμπεριφερθεί ο τακτικός ξένος τουρίστας αυτό το καλοκαίρι. Αν δηλαδή σε περίπτωση που τον ιούλιο όλα δείχνουν πως έρχονται σε μια κανονικότητα, θα αποφασίσει ο Νορβηγός, ο Γερμανός, ο Αμερικανός να πάρει το αεροπλάνο και να επιλέξει τη χώρα μας για τις διακοπές του, όπως το είχε προγραμματίσει προ κορονοϊού.
 
Σε κάθε περίπτωση το γιώτινγκ, ακόμη και μέσα από αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και ανεξέλεγκτη συγκυρία, θα πρέπει να αλλάξει ρότα και να καταφέρει έστω και μέσα από τέτοιες συνθήκες, να προσελκύσει τους έλληνες τουρίστες.
Χρόνια τώρα, οι επιχειρηματίες του θαλάσσιου τουρισμού, οι λεγόμενοι «σκαφάτοι», φωνάζουν πως οι δικές τους διακοπές προσφέρονται για τους έλληνες, καθώς αν υπολογίσει κανείς τα έξοδα για ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ξενοδοχεία και αυτοκίνητο, θα διαπιστώσει πως τελικά οι διακοπές με σκάφος θα τους έρθουν πιο φθηνά.
Οι ειδικοί του κλάδου λοιπόν έχουν μια ευκαιρία μπροστά τους: Να πείσουν τον έλληνα για το ορθόν των λεγόμενών τους!
 
Πράγματι είμαστε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και θα έπρεπε να είναι στην κουλτούρα μας το ... καπετανιλίκι!
 
Το να βλέπεις να έρχονται απ΄όλα τα μέρη του κόσμου οι ... καπετάνιοι του γλυκού νερού και να νοικιάζουν ιστιοφόρα και καταμαράν, γνωρίζοντας φυσικά να ... πιλοτάρουν, δεν αποτελεί τιμή για τους εγχώριους τουρίστες των νησιών!
 
Η οικονομία μας όταν τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης, θα πρέπει να στηριχτεί απ όλους. Και όλοι, πρέπει να βάλουν πλάτη. 
 
Οι ακτοπλόοι να μειώσουν τα εισιτήρια για τα νησιά και οι ξενοδόχοι να έχουν προσιτές τιμές για όλους, ώστε το καλοκαίρι να μπορέσουν οι έλληνες να κατακλύσουν τα υπέροχα νησιά μας και η οικονομία να πάρει ανάσα, αφού προβλέπεται σημαντική μείωση στην υποδοχή τουριστών από το εξωτερικό.
 
Όσο για τους «σκαφάτους»; 
 
Μειώστε στο μισό τα ναύλα για φέτος.  Σαφώς και έχετε υποστεί ζημιά τη φετινή σεζόν με τις ακυρώσεις, όμως είναι ευκαιρία να κερδίσετε πελάτες από την ελληνική επικράτεια. Τώρα είναι η ώρα αυτό που ισχυρίζεστε τόσα χρόνια για την νοοτροπία και την θαλασσινή κουλτούρα που θα έπρεπε να έχει ο έλληνας, να γίνει πράξη.
 
Ξεκινήστε καμπάνια ώστε να προσελκύσετε τον έλληνα τουρίστα.
 
Γιατί μπορεί να θεωρείτε χαμένη την χρονιά, αλλά σκεφτείτε πως μπορεί να αλλάξει ο χάρτης την επόμενη, με ένα επιπλέον 20% ελληνικού ενδιαφέροντος.
 
Για όλα, υπάρχει μια αρχή!