Νέο έτος, αποφάσεων!

Κυριακή, 29 Δεκέμβριος 2019 10:31

Μια ακόμη χρονιά φεύγει, μια νέα έρχεται με τις γνωστές ευχές, ξέχωρα από την υγεία που είναι αυτονόητη για όλο τον κόσμο, για επανεκκίνηση του κράτους σε όλους τους τομείς.

 

Του Ζαφείρη Σπυριδάκη

Το 2019 σημαδεύτηκε από την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία, τις εκλογές, με την αλλαγή της πολιτικής. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλείται να αποδείξει το νέο έτος, πως οι προεκλογικές υποσχέσεις πρέπει να γίνουν πράξη.

Κι αν δεν το κάνει σύντομα, γρήγορα θα αρχίσουν οι μουρμούρες, όχι τόσο από την αντιπολίτευση ή ακόμη κι από το εσωκομματικό περιβάλλον, αλλά κυρίως από τον κόσμο που αρκετά υπέφερε την δεκαετή περίοδο της κρίσης.

Με λίγα λόγια κινδυνεύει να ακούσει κι αυτός, πως είναι μια από τα ίδια!

Σαφώς και η ατζέντα του Πρωθυπουργού είναι γεμάτη, κυρίως με τα ζητήματα που αφορούν τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και την επιμονή της Τουρκίας να παριστάνει τον "τσαμπουκά" της περιοχής χωρίς να υπολογίζει τους διεθνείς κανόνες, όμως το παιχνίδι θα παιχτεί για να το πούμε λαϊκά, γύρω από την τσέπη του κοσμάκη!

Η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αποκατάσταση των αδικιών κυρίως σε συνταξιούχους και μισθωτούς, αλλά και η ώθηση στο εμπόριο να ανοίξει και πάλι, θα πρέπει να είναι στα "ΣΟΣ" του Πρωθυπουργού.

Ψυχολογία είναι η οικονομία, αλλά θα πρέπει ο πολίτης να βλέπει και το αποτέλεσμα. Κι αν η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν πράγματι μια μικρή ανάσα, η μείωση των φόρων στους πολύπαθους ελεύθερους επαγγελματίες είναι απαραίτητη.

Την οικονομία δεν την στηρίζουν μόνο οι μεγάλες επενδύσεις των πολυεθνικών που βάζουν ναι μεν χρήματα, αλλά έχουν ωφέλη τεράστια. Αλλιώς δεν θα ρίσκαραν.

Την οικονομία την στηρίζει η βάση. Ο μικρός βιοτέχνης, το ψιλικατζίδικο, η εταιρεία που θέλει να παράξει κι άλλο, αλλά της λείπουν τα χέρια. Θέλει να προσλάβει κόσμο αλλά οι εισφορές δεν την αφήνουν.

Εκεί πρέπει να εστιάσει. 

Η οικονομία χρειάζεται τομές. Και ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει με την μέχρι τώρα στάση του ότι έχει την ικανότητα να τις κάνει.

Όσον αφορά το σημαντικό ζήτημα των εθνικών θεμάτων, η διπλωματία είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Όμως θα πρέπει σαν χώρα να δείξουμε πως οι μαγκιές από απέναντι, δεν περνάνε!

Θέλει πυγμή, θέλει αποφασιστικότητα και ομοψυχία.

Στα εθνικά θέματα δεν χωράνε αντιπαραθέσεις και κομματικές κορώνες. Όλοι είμαστε ένα. Αν τα πράγματα ζορίσουν, ο Κυριάκος θα πρέπει αυτό το μήνυμα να το περάσει στον Ερντογάν και σε όποιον άλλο επίδοξο "σερίφη" της περιοχής.

Να καθήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί σε ένα τραπέζι και με μια φωνή να στείλουν ηχηρό μήνυμα πως η Ελλάδα, όταν πρέπει, ξέρει να αντιμετωπίζει τις απειλές.

Το έχει γράψει άλλωστε η ιστορία αυτό, κι όποιος το αγνοεί είναι ανόητος τουλάχιστον.

Ας είναι η νέα χρονιά μια γεμάτη χρονιά με υγεία για όλους και κυρίως ηρεμία και αξιοπρέπεια!