Τρέξε Κυριάκο, τρέξε!

Τετάρτη, 10 Ιούλιος 2019 10:00
Του Ζαφείρη Σπυριδάκη
 
Πάει. Αυτό ήταν. Εκλογές ήταν και πέρασαν! Και τώρα τι;
 
Το ερώτημα αυτό μένει σε όλους εκείνους που ξέμειναν καλοκαιριάτικα στις πόλεις, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Άλλοι από επιλογή, άλλοι γιατί όντως έχουν πραγματικό πρόβλημα να φύγουν για διακοπές.
 
Άλλες εποχές ο μισθός έφτανε για να «σπας» το καλοκαίρι και να φεύγεις από μια βδομάδα ή δέκα μέρες. Τώρα, αυτό μοιάζει μακρινό όνειρο.
Όνειρο όμως είναι και για τους κρατούντες, να κυβερνήσουν δεύτερη σερί τετραετία μέσα στη λαίλαπα της κρίσης.
 
Ο κόσμος δεν συγχωρεί, δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία. Σου την δίνει μια φορά. Δεν τα κατάφερες; Να περάσει ο επόμενος!
Αυτό είναι το μήνυμα των φετινών εκλογών. Το 2015 ο κόσμος εμπιστεύτηκε τον Τσίπρα. Του έδωσε τα κλειδιά, του έδωσε περιθώρια και είχε υπομονή.
Απογοητεύτηκε και τον αποκαθήλωσε. Πείστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα καταφέρει να κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι.
 
Να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή της οικονομίας, και κυρίως των νοικοκυριών.
 
Θα τα καταφέρει; Αυτό είναι το ζητούμενο. Ο Κυριάκος πρέπει να τρέξει. Έχει καταλάβει κι ο ίδιος πως ο λαός δεν τρώει πια κουτόχορτο γι αυτό και συνέχεια επαναλαμβάνει πως δεν ζητά περίοδο χάριτος.
 
Γιατί αυτό ισχύει. 
 
Δεν χρειάζονται άλλα πειράματα στου κασίδι  το κεφάλι. Κουράστηκε ο κόσμος. Θέλει αποτελέσματα. Άμεσα. Αυτή την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλοι θέλει να την δει. Θα είναι το ελληνικό, θα είναι η φοροελάφρυνση; 
 
Πρέπει να εμφανιστεί άμεσα το αποτέλεσμα των εκλογών.
 
Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνουν άνθρωπο αποφασισμένο. Μακάρι να είναι έτσι και όχι ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών.
Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας, έδειξε πως ήρθε για να μείνει. Αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα ποσοστό περί του 25%, το 31% τον κάνει σταθερό «παίκτη» που θα παλέψει να κερδίσει την κεντροαριστερά και με αλλαγή ατζέντας να προσπαθήσει να κερδίσει πίσω την εξουσία.
 
Θα είναι μια τετραετία ενδιαφέρουσα. Με πολλά ανοιχτά θέματα που η κυβέρνηση καλείται να κλείσει άμεσα και η αντιπολίτευση θα κληθεί να δείξει αν ωρίμασε ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη λογική των συγκεντρώσεων.
 
Σε κάθε περίπτωση αν και καλοκαίρι, όλοι τώρα τρέχουν!