Όταν δεν μπορείς στα πιο απλά, πως θα αντιμετωπίσεις τον τούρκο;

Δευτέρα, 12 Μάρτιος 2018 11:07
Του Ζαφείρη Σπυριδάκη
 
Τσαμπουκάς:
 Ετυμολογία
τσαμπουκάς < τουρκική çabuka (που τον έχουν καταδικάσει ξανά) < sabıka (κι άλλη καταδίκη) (< sabık (προηγούμενος) < αραβική سابق (sābik: προηγούμενος)
  Ουσιαστικό
τσαμπουκάς αρσενικό (λαϊκότροπο)
1. τσακωμός, καβγάς, φασαρία
Μας πουλάει τσαμπουκά.
2. (κατ’ επέκταση) ο μάγκας, ο νταής, αυτός που με τη συμπεριφορά του ψάχνει ή προκαλεί καβγάδες
Ο πιτσιρικάς ήταν μεγάλος τσαμπουκάς.
3. προκλητική μάγκικη συμπεριφορά, μαγκιά, νταηλίκι, ζοριλίκι
Έξω από το καφενείο έγινε τσαμπουκάς.
Πάει γυρεύοντας για τσαμπουκά.
4. (αργκό) επουλωμένες πληγές, συνήθως από ξυράφι, στα χέρια ή και στο πρόσωπο
Τα μπράτσα του ήταν γεμάτα τσαμπουκάδες.
 
Διαλέγετε και παίρνετε. Όμως, η αλήθεια είναι πως οι έλληνες του εξωτερικού έχουν μείνει στα χρόνια μιας άλλης Ελλάδας. Έχοντας φύγει καιρό απ την πατρίδα, στο μυαλό τους υπάρχει ακόμη ο Καζαντζίδης της ξενιτιάς, η διασκέδασή τους είναι η Πετροβασίλη με την Βουγιουκλάκη και ο Αντρέας που ήταν μάγκας πολιτικός.
Αν μιλήσετε, πολύ περισσότερο δε αν ζήσετε με τέτοιους έλληνες του εξωτερικού, θα το αντιληφθείτε.
 
Πιθανά λοιπόν στο μυαλό του Ιβάν Σαββίδη, να υπάρχει η Ελλάδα των κουτσαβάκηδων. Η Ελλάδα του Μίλτου από την Στέλλα, που για χάρη της έβγαζε για ψύλλου πήδημα τη φαλτσέτα για να σφάξει όποιον αγαπητικό της την έπεφτε.
 
Η Ελλάδα σήμερα, δεν είναι μια κανονική χώρα. Για την ακρίβεια δεν είναι μια κανονική χώρα εδώ και χρόνια.
 
Οι ευκολόπιστοι κάτοικοί της, πίστεψαν διαχρονικά σε πολιτικούς που υποσχέθηκαν την μετατροπή της χώρας στη γη της επαγγελίας, και παρά το γεγονός πως γρήγορα διαπίστωναν το λεγόμενο παπατζιλίκι, έκαναν πάντα το ίδιο λάθος.
 
Σήμερα, ένας «επενδυτής» που όπως ο ίδιοςο Ιβάν Σαββίδης λέει, ο Τσίπρας μοιάζει του Πούτιν σε ηγετικό επίπεδο, νιώθει άτρωτος.
Και οπαδός της ομάδας του καθώς είναι, δίνει το σύνθημα στους έτσι κι αλλιώς εκδηλωτικούς φιλάθλους του ΠΑΟΚ, να αντιμετωπίζουν κάθε αδικία, με αυτόν τον τρόπο. Με ντου!
 
Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ παρά το γεγονός ότι  είναι εκρηκτικοί, λειτούργησαν με ψυχραιμία, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ομάδας τους, ο οποίος μπούκαρε στο γήπεδο με το κουμπούρι.
 
Οι κανονισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις, προβλέπουν ακόμη και υποβιβασμό της ομάδας.
Όμως πόσο άδικο θα είναι για μια ανοησία ενός προσώπου που τυχαίνει αυτή την περίοδο να είναι πρόεδρος του ΠΑΟΚ, να πάθει τέτοια ζημιά;
Την ώρα μάλιστα που αντικειμενικά η ομάδα του ΠΑΟΚ φέτος, είναι αρκετά αξιόλογη και ανταγωνιστική.
 
Ο απλός κόσμος που δεν του φτάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά και βλέπει αυτά τα σκηνικά στα ελληνικά γήπεδα, που θα έπρεπε να είναι ο χώρος εκτόνωσης, διασκέδασης και φυγής από τα αυτά τα προβλήματα έστω και για λίγο, αναρωτιέται πως είναι δυνατόν αφού στα πιο απλά δεν υπάρχει συνεννόηση και ομοψυχία, στα πιο δύσκολα να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.
 
Όταν υπάρχουν παράγοντες που δυναμιτίζουν το κλίμα και με δηλώσεις τους χωρίζουν την Ελλάδα σε βορρά και νότο, σε κατεστημένα της αθήνας και σε φτωχούς βόρειους συγγενείς, πως αυτοί οι άνθρωποι αύριο μεθαύριο θα ενωθούν κάτω από την ίδια σημαία, για να αντιμετωπίσουν πιθανή απειλή;
 
Βέβαια θα μου πείτε, το ψάρι βρωμάει απ το κεφάλι.
Όταν το ίδιο οπαδικό σκηνικό, το βλέπουμε να εκτυλίσσεται στο κοινοβούλιο με εκφράσεις πολλές φορές χειρότερες από αυτές στα γήπεδα, τότε μην περιμένεις μια κοινωνία με αξίες και ισονομία.
 
Μια ζωή, τις σάρκες μας τρώγαμε. Όλοι έφταιγαν εκτός από εμάς. Αυτοκριτική, ούτε για δείγμα.
 
Προσωπικά πιστεύω πως δεν έπρεπε η πολιτεία να περίμενε εισβολή οπλοφόρου παράγοντα στον αγωνιστικό χώρο. Έπρεπε εδώ και καιρό να είχε σταματήσει το πρωτάθλημα, το οποίο είναι το χειρότερο του κόσμου.
 
Ακόμη και σε τριτοκοσμικές χώρες, οι στοιχειώδεις κανόνες τηρούνται.
 
Εκτός κι αν θέλουμε στο μέλλον, όταν δεν μας αρέσει ένα σφύριγμα του διαιτητή, ένας ελεύθερος σκοπευτής από την εξέδρα να τον ξεκάνει.
 
Τότε, μπορεί κάποιοι από τους πολιτικούς μας, να βάλουν κάποια από τα παντελόνια της Θάτσερ, μπας και καθαρίσει το ποδόσφαιρό μας!