Η μάχη της επιβίωσης, η σούμα και η ρεγγοσαλάτα του Γιάννη και της Άννας

Τετάρτη, 20 Ιούλιος 2016 23:50

Του Θανάση Λαμπρόπουλου

Αγώνα για να κρατήσουν χαμηλά και για όλα τα βαλάντια, τις τιμές των εδεσμάτων που προσφέρουν στους πελάτες τους, οι οποίοι αν και μπήκαμε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού όλο και λιγοστεύουν, δίνουν καθημερινά εκεί στον Αμπελά της Πάρου οι λιγοστοί μαγαζάτορες του γραφικού ψαροχωριού, ενώ την ίδια ώρα η Κυβέρνηση(ακόμα και τώρα) υπόσχεται τουριστικά “μιλιούνια”, προβάλλοντας μάλιστα δια μέσου της TV σχετικά προπαγανδιστικά και στημένα ρεπορτάζ.
Και ενώ θα έπρεπε από τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στην γειτονική Τουρκία η χώρα μας να έχει πλημμυρίσει τουρίστες όλα σχεδόν τα Κυκλαδονήσια, ακόμα και η πολυδιαφημιζόμενη Μύκονο, μετρούν καθημερινά την κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης, ενώ οι καταστηματάρχες, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι λένε, να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτα στα εστιατόρια και τις ψαροταβέρνες τους.
 
Εκεί όμως στον Αμπελά της Πάρου, ένα μικρό ψαροχώρι του νησιού, οι μαγαζάτορες προσπαθούν με μοναδικό τους όπλο τις χαμηλές τιμές και την άριστη ποιότητα των προϊόντων που προσφέρουν να προσελκύσουν έστω και την υστάτη στιγμή πελάτες, οι οποίοι όμως δεν λένε να φανούν, αν και έμειναν άλλες 40 περίπου ημέρες από τη λήξη της σαιζόν.
 
Έτσι οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν στην κυριολεξία σηκώσει τα χέρια ψηλά, αφού κατά πως λένε τα ταμεία τους είναι μείον ,και ως εκ τούτου η όποια διαφημιστική καμπάνια για το νησί της Πάρου και ειδικά των μικρών χωριών, όπως ο ΑΜΠΕΛΑΣ είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Όμως οι ιδιοκτήτες του ψαρομάγαζου, και όχι μόνο, ΘΑΛΑΜΙ που είναι ο επαγγελματίας ψαράς Γιάννης και η γυναίκα του Άννα έχουν βρει μαζί με τους δυο γιους τους Γιάννη και Θοδωρή τον δικό τους τρόπο να προσεγγίζουν ακόμα πελάτες, οι οποίοι είναι από τα πέρατα του κόσμου, καθώς όπως λέει ο Θοδωρής οι έλληνες έχουν πλέον εξαφανιστεί.
 
Και ο τρόπος είναι η Σούμα που είναι τοπικό τσίπουρο, το ψητό η τηγανητό φρέσκο και πιασμένο από τα χέρια του Γιάννη, χταποδάκι, αλλά και η ξακουστή Ρεγγοσαλάτα της κυρίας-Άννας η οποία για να γίνει απαιτεί χρόνο και κόπο. Αυτά αλλά και η καλοψημένη Γούνα, και τα φρεσκοτηγανισμένα καλαμαράκια, οι ψιλοκομμένες ντόπιες πατάτες, και η τοματοσαλάτα με την ξυνομιζύθρα κάνουν τους πελάτες να δείχνουν την προτίμηση τους στο ΘΑΛΑΜΙ που σημειωτέον βρίσκεται στο καλλίτερο σημείο του παραλιακού χωριού.
 
Και δεν είναι τυχαίο που απολαμβάνοντας τα εδέσματα συνοδεία με την παγωμένη Σούμα η θάλασσα να σου χαϊδεύει τα πόδια, και η θαλασσινή αύρα να σου δροσίζει την διάθεση ακόμα και για μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά της περιοχής.
Και ασφαλώς οι τιμές παρά την αύξηση του ΦΠΑ παραμένουν σχεδόν στα περσινά η ακόμα και στα προπέρσινα επίπεδα με αποτέλεσμα να τρως καλά και με λίγα λεφτά, ενώ την διάθεση σου ανεβάζει το χαμόγελο της Εμμανουέλλας που σαν μπαλαρίνα κινείται ανάμεσα στα τραπεζάκια σερβίροντας τους πάντες.
Για όλα τα βαλάντια είναι επίσης και οι τιμές των εδεσμάτων που προσφέρουν εκεί στον ΑΜΠΕΛΑ της Πάρου και τα μαγαζιά ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ και ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, που και αυτά έχουν μια παράδοση στα ντόπια και αγνά προϊόντα του νησιού ,ενώ τα διατιθέμενα αλιεύματα είναι πιασμένα στα πεντακάθαρα νερά της Παροναξίας, κάτι που τα κάνει πεντανόστιμα.
 
Έτσι κόντρα στην συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, εκεί στο μικρό ψαροχώρι της Πάρου οι καταστηματάρχες είναι ακόμα ζωντανοί, στην σκηνή, και σας ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ.
Άντε στην υγεία μας, με παγωμένη Σούμα και ψητό χταπόδι.