Πάρος: Όλα έτοιμα στο «έμπα» του καλοκαιριού

Τετάρτη, 01 Ιούνιος 2016 01:15

ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ΚΑΙ....ΘΑ ΑΡΑΞΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΑ ΠΟΥΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ,ΘΑ ΠΑ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΒΕΝΤΟΥΡΗ ΠΟΥΧΕΙ ΤΟ ΤΡΕΧΑΝΤΗΡΙ,ΚΑΙ ΓΙΟ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ.


Του Θανάση Λαμπρόπουλου

Μύρισε ήδη το καλοκαιράκι, και το ένα μετά το άλλο τα ελληνικά νησιά και ειδικά τα Κυκλαδονήσια, που είναι γνωστά στα πέρατα της οικουμένης άρχισαν να φορούν τα κατασπρογάλαζα γιορτινά τους. Όλοι εκεί στα νησιά από την κοσμοπολίτικη Μύκονο, έως την Σαντορίνη αλλά και την Πάρο έχουν μπει ήδη στον ρυθμό της προετοιμασίας, τόσο στα καταλύματα και στα αστεράτα ξενοδοχεία, όσο και στα γραφικά καλντερίμια, που πλέον είναι κάτασπρα και πεντακάθαρα.
Όμως η Πάρος των 12.000 περίπου μόνιμων κατοίκων, διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, αφού εδώ εκτός των άλλων κυριαρχεί και η φιλοξενία των κατοίκων ,που δεν διστάζουν να πιουν ένα κέρασμα σούμας μαζί με τον επισκέπτη, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στήνονται ακόμα και νησιωτικά γλέντια προς τιμή των ελλήνων και ξένων επισκεπτών του καλοκαιριού.
Στην προσπάθεια προετοιμασίας για την υποδοχή των χιλιάδων επισκεπτών, και το φετινό καλοκαίρι συμμετέχει ενεργά και η δημοτική αρχή του νησιού, η οποία με εντολή του δημάρχου Μάρκου Κωβαίου, τρέχει από το πρωί έως το βράδυ προκειμένου να μη υπάρχει τίποτα στραβό και στην φετινή τουριστική περίοδο που ως γνωστό για το νησί διαρκεί πολύ λίγο.
Κάτασπρα είναι όλα τα μικρά και μεγάλα πλακόστρωτα σοκάκια της Παροικιάς, ενώ οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν φροντίσει ιδίοις εξόδων να τοποθετήσουν ακόμα και λουλούδια κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, όπου υπάρχουν και λειτουργούν όλα σχεδόν τα “μαγαζιά” της πρωτεύουσας της Πάρου.
Όμως εκεί που χτυπά η καρδιά της “καλοπέρασης” τόσο στην εστίαση όσο και στην νυχτερινή διασκέδαση είναι στην γραφική Νάουσα, και το λιμανάκι της, γύρω από το οποίο λειτουργούν εδώ και πολλά-πολλά χρόνια το εξαιρετικό εστιατόριο με τα πλούσια και παραδοσιακά εδέσματα ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ του Νικόλα και του Ευγένη Χαμηλοθώρη, η Σιγή Ιχθύος του Γιάννη Ζούμη, το ΟΥΖΕΡΙ των ΝΑΥΤΙΚΩΝ του Νεκτάριου και Παναγιώτη Τσαχπίνη, το πεντακάθαρο και με τοπικά εδέσματα, φτιαγμένα δια χειρός κυρα-Αγγελικής, ο ΜΑΡΙΟΣ, με ιδιοκτήτη τον μικρότερο Τσαχπίνη που έχει δώσει και το όνομα του στο μαγαζί, και η ψαροταβέρνα του Μανώλη του Βιτσαδάκη, όπου εκεί τα ψάρια σερβίρονται από την βάρκα στο πιάτο σου, ενώ η παραδοσιακή σούμα έχει την τιμητική της.
Λίγο πιο πέρα ξεχωρίζει το ουζομεζεδωπολείο ΚΟΥΣ-ΚΟΥΣ του Κωστάκη Μαρινόπουλου, και το εστιατόριο με τα τοπικά φαγητά και Κρητικά εδέσματα των αδελφών Φραντζεσκάκη, όπου δεν είναι λίγες οι φορές που η λύρα και το λαούτο ξεσηκώνουν έλληνες και ξένους επισκέπτες. Όσο για τα καφεδάκια και τα συναφή υπάρχουν μαγαζιά, όπως το Αμελι, το Καλυψώ, της Μαρίας Χαμηλοθώρη, και ο Κοιρανος που είναι ήδη πανέτοιμα για εξυπηρέτηση, όλων όσων αυτό το καλοκαίρι βρεθούν έστω και για λίγες ημέρες στην Πάρο.
Πέντε χιλιόμετρα όμως από την “κοσμική” και παραδοσιακή Νάουσα, και στην Β.Α πλευρά του νησιού, η οποία βλέπει την επίσης πανέμορφη Νάξο, είναι το μικρό ψαροχώρι του γραφικού και φιλόξενου Αμπελά ,όπου εκεί οι 150 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του οι οποίοι ασχολούνται τόσο με τον τουρισμό όσο και με την αλιεία έχουν ξεκινήσει την καλοκαιρινή προετοιμασία πολύ πριν από το υπόλοιπο νησί.
Με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου, πρόεδρος της οποίας είναι η Στέλλα Αντιπαριώτη, και μέλη όλοι οι κάτοικοι οι δρόμοι έχουν αλλάξει όψη, οι παραλίες έχουν καθαρισθεί ,και οι υπάρχουσες ψαροταβέρνες έχουν αρχίσει ήδη να δέχονται και να προσφέρουν τα τοπικά φαγητά και τα σπαρταριστά ψάρια στους πρώτους καλοκαιρινούς επισκέπτες, οι οποίοι παρά την οικονομική κρίση επισκέπτονται τον Αμπελά και τα λιγοστά αλλά εξαιρετικά και φιλόξενα ψαρομάγαζα του.
Κατά την απογραφή του 2001 το γραφικό χωριουδάκι των ψαράδων αριθμούσε 147 κατοίκους, ενώ παλιότερα αποτελούσε ένα ψαροχώρι πασίγνωστο σε όλες τις Κυκλάδες αφού εκεί και στο απάγκιο λιμανάκι του έφταναν και έδεναν όλα σχεδόν τα ψαροκάικα των Κυκλάδων, ενώ σήμερα καταπλέουν και δένουν μόνο τα τοπικά καΐκια αλλά και πολλά σκάφη αναψυχής ,οι ιδιοκτήτες των οποίων επιθυμούν να περάσουν και να διασκεδάσουν κάπως πιο ήσυχα από την πολύβουη Νάουσα.
Ο Αμπελάς όμως έγινε γνωστός ανά την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό με το νησιωτικό τραγούδι που έλεγε “θα πάρω μια ψαρόβαρκα, να πα να βγω στην Πάρο, θα πα να βρω τον Βεντούρη που χει το τρεχαντήρι και γιο καραβοκύρη. Να αράξουμε στον Αμπελά πουχει το πανηγύρι”, ενώ οι τρεις πεντακάθαρες παραλίες τους που είναι η αμμουδερή παραλία στο λιμανάκι, η παραλία στα θαλασσόδεντρα, που πριν πολλά χρόνια φύτεψε η κυρά Λουκία Τριπολιτσιώτη, και σήμερα προσφέρουν ίσκιο και δροσιά, και η καταγάλανη παραλία του Άσπρου Γκρεμου, γεμίζουν ειδικά Ιούλιο και Αύγουστου από εκατοντάδες κολυμβητές, και οικογένειες, τόσο ξένων όσο και ελλήνων, οι οποίοι αποζητούν καθαρή θάλασσα, και πάνω από όλα ηρεμία.
Και αυτά η 3 παραλίες του γραφικού Αμπελά τα προσφέρουν απλόχερα.
Όσο για την Αμπελιώτικη πατροπαράδοτη φιλοξενία την προσφέρουν καθ όλη την διάρκεια της ημέρας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι γραφικές ψαροταβέρνες που είναι ο ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ όπου στην κουζίνα “βασιλεύει” με τις νοστιμιές της και τα ολόφρεσκα ψάρια, που χει πιάσει με το καΐκι του ο Νικόλας ,η Αργυρώ που συνεχίζει μια παράδοση 30 και πλέον χρόνων, και είναι και η ιδιοκτήτρια, ενώ λίγο πιο πέρα την παράσταση κλέβει η ταβέρνα ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ με στην κουζίνα της οποίας μεγαλουργεί η Ναξιώτισσα κυρα-Άννα, ενώ στην σάλα αλλά και στα τραπεζάκια της παραλίας βασιλεύει ο γιος της Μιχάλης, ο οποίος δεν ξεχνά να πιει και μια σούμα με τους πελάτες, οι οποίοι απολαμβάνουν να τα ολόφρεσκα ψαρικά που πιάνει ο άνδρας της μαγείρισσας ο κυρ-Χρήστος μαζί με τον άλλο γιο του τον Βασίλη.


Στην συνέχεια και εκεί κάτω από την σκιά των θαλασσόδεντρων και πάνω από την αμμουδερή παραλία με την πεντακάθαρη θάλασσα, έχει στήσει εδώ και χρόνια την ψαροταβέρνα το ΘΑΛΑΜΙ ο Γιάννης Κρητικός, ο οποίος εκτός από τα ψάρια που πιάνει καθημερινά με το καΐκι του, προσφέρει και την απλόχερη φιλοξενία του αφού δεν υπάρχει περίπτωση να μην κεράσει μια τοπική σούμα στους πελάτες του, ενώ κάτι που τον χαρακτηρίζει ιδιαίτερα είναι η διακριτικότητα του, και η ευγένεια του.
Στο ΘΑΛΑΜΙ παρασκευάζει τα πάντα η γυναίκα του Γιάννη, η Αννούλα, σπεσιαλιτέ της οποίας είναι εκτός από όλα τα μαγειρευτά της κατσαρόλας, που αν τα προτιμήσεις “γλύφεις και τα δάκτυλα σου” η ρεγκοσαλάτα, την συνταγή της οποίας κρατά εφτασφράγιστο μυστικό, ενώ τα καλοψημένα ψαρικά είναι δουλειά του Γιάννη, αφού ο επαγγελματίας ψαράς ξέρει όλα τα μυστικά του ψησίματος τους.
Στο σέρβις ,που είναι άπαικτο, κυριαρχούν ο Γιάννης και ο Θοδωρής, που είναι γιοι του Γιάννη Κρητικού και της Αννούλας, αλλά και η πάντα χαμογελαστή και ταχυτάτη Εμμανουέλλα, που ως γνήσια Αμπελιώτισα έχει και την φιλοξενία στο αίμα της.
Πάντως αν φέτος βρεθείτε στην Πάρο περάστε από το ΘΑΛΑΜΙ, αλλά και από τα υπόλοιπα μαγαζιά του Αμπελά και δεν θα χάσετε.
Τα μαγικομαγειρέματα της κάνει μέσα στην κουζίνα του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ και η Μαργαρίτα Φυρογένη που είναι και η ιδιοκτήτρια του πεντακάθαρου και παραδοσιακού εστιατορίου που βρίσκεται ανάμεσα στο ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ και το ΘΑΛΑΜΙ, και το οποίο διαθέτει όλα τα παλιά αλλά και καινούργια φαγητά του Αμπελά αλλά και της Πάρου. Βλέπεις η κυρά Μαργαρίτα είναι από τις παλιές μαγείρισσες του νησιού και ως εκ τούτου έχει μάθει όλα τα μυστικά, όπως αυτά που φτιάχνει και μαγειρεύει το κατσικάκι με τις πατάτες στο φούρνο και τις καταπληκτικές Μαργαρίτες, που είναι κιμάς με κάτι άλλο και είναι ψητό και άπαικτο στη γεύση. Στην ταβέρνα της Μαργαρίτας μπορεί να απολαύσεις το καλομαγειρεμένο φαγητό σου και τις ολόφρεσκες σαλάτες δίπλα στην πισίνα του μαγαζιού, ενώ στο τέλος του γεύματος μπορείς να απόλαυσης και έναν παγωμένο φραπέ η ένα ζεστό εσπρεσάκι.


Για το τέλος άφησα το μοναδικό στο είδος του και το οποίο είναι το Ρεστοράν-Μπαρ ΑΣΠΡΟ ΓΑΛΑΖΙΟ που είναι κτισμένο στην κυριολεξία πάνω στο κύμα, εκεί στον φυσικό και απάνεμο κόλπο του μικρού λιμανιού του Αμπελά, και το οποίο απευθύνεται σε “ψαγμένους” λάτρεις του καλού φαγητού, καθώς επίσης και ψαγμένους λάτρεις του καθαρού και καλού ποτού ,ενώ άπαικτοι είναι τόσο οι καφέδες, όσο και οι παραδεισένιοι ολόφρεσκοι χυμοί που παρασκευάζει μπροστά σου ο έμπειρος Μπαρίστας Νίκος Ρέτσας ,ενώ κύριος υπεύθυνος της άριστης λειτουργίας του Ρεστοράν πάνω στην θάλασσα, αλλά και της αγοράς των ολόφρεσκων και ντόπιων προϊόντων είναι ο μαιτρ Νίκος Παπαλαζάρου, που είναι πάντα πρόθυμος για να ικανοποιήσει κάθε σας γαστρονομική επιθυμία. Και βέβαια μέσα στην πεντακάθαρη κουζίνα τρεις τουλάχιστον επαγγελματίες “σεφ” ετοιμάζουν τα εδέσματα που είναι από αστακοί έως και γαριδομυδοπίλαφα, ενώ άπαικτα στην γεύση είναι τα μοσχαρίσια φιλέτα, καθώς και τα φιλετάκια του ντόπιου κοτόπουλου. Εκείνο όμως που κάνει ξεχωριστό το ΑΣΠΡΟ ΓΑΛΑΖΙΟ, είναι τόσο η μοναδική με ολόφρεσκα ψαρικά κακαβιά του, που αφήνει ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό λάτρη των ελληνικών θαλασσινών γεύσεων, όσο και η μικρή αμμουδερή ,πεντακάθαρη και απάνεμη παραλία του, όπου όσο θα ετοιμάζεται η παραγγελία σου μπορείς να απολαύσεις το κολύμπι σου, και στην συνέχεια την ξεκούραση σου στις προσεγμένες και πεντακάθαρες ξαπλώστρες-ομπρέλες, ενώ το προσωπικό του μαγαζιού, το οποίο λειτουργεί από το πρωί έως το βράδυ ,είναι στην διάθεση για την διοργάνωση special event parties και εκδηλώσεων.
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ΚΑΙ Ο ΑΜΠΕΛΑΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ