Ο Β. Κορκίδης για την επόμενη μέρα με αύξηση ρευστότητας και μείωση φόρων

Τρίτη, 21 Απρίλιος 2020 10:58
ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΠ ΣΤΗ «REAL NEWS» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ
 
Το ΕΒΕΠ αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοιού έχει καταθέσει στη Κυβέρνηση δύο συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Πρώτον τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ να χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης ΜμΕ, όπως παλαιότερα με τις εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΤΕΑΝ, αλλά αυτή τη φορά μέσω ειδικών εξωλογιστικών λογαριασμών, που θα ελέγχουν τη ροή και τη διάθεση τους, αφού χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πρέπει πρώτα να ενισχύσουμε τα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας σήμερα με τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτουμε, ώστε να μπορούμε να χτίσουμε και να αναπτυχθούμε αύριο. Δεύτερον, οι μειώσεις των φόρων που έχει ήδη εξαγγείλει η Κυβέρνηση για το 2021 να έρθουν ένα χρόνο νωρίτερα και να εφαρμοστούν από φέτος, με σκοπό να εκτονωθούν οι συσσωρευμένες αναστολές πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, ώστε να μην δημιουργηθεί μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών και κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα για την επόμενη ημέρα προτείνεται στο οικονομικό επιτελείο, ένα «πακέτο μετά-κρίσης» με 7 οριζόντιες και αναλογικές φορολογικές μειώσεις για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την διατήρηση της απασχόλησης, αλλά κυρίως την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι μειώσεις φόρων, τελών, εισφορών και ΦΠΑ, που προτείνονται από το ΕΒΕΠ στο ΥΠΟΙΚ και το οικονομικό επιτελείο είναι οι ακόλουθες:
1.Μείωση των φορολογικών συντελεστών όλων των επιχειρήσεων για το 2020 από το 24% στο 20%.
2.Μείωση των εισφορών από το 2020 για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους.
3.Μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων για όλους τους κλάδους της οικονομίας από το 95% στο 50%.
4.Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές αγαθών και εμπορευμάτων.
5.Μείωση ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, τις θαλάσσιες, οδικές και αεροπορικές μεταφορές.
6.Μείωση ΦΠΑ στον τουρισμό σε 6% και μείωση του τέλους διαμονής
7.Μείωση ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 13%.
Το ΕΒΕΠ επιπρόσθετα απέστειλε μια λίστα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο μεγάλο λιμάνι με επιπλέον 280 ΚΑΔ, ώστε να ενσωματωθούν στη λίστα του ΥΠΟΙΚ. Με την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τη δραστική μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, το ελληνικό επιχειρείν θα ξανασταθεί στα πόδια του, θα ανέβει τον «Γολγοθά» και θα φτάσει στην Ανάσταση. Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!